15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik..|

Jom lihat — haiwan kadang-kadang boleh menjadi comel dan pelik. Namun, secara jujurnya, ia tetap haiwan yang pelu kita pelihara dan sayangi. Tetapi tahukah anda, ada juga haiwan yang sangat pelik dan hampir menyerupai alien yang kite gambar-gambarkan itu?

Disini, kami telah kumpulkan beberapa jenis haiwan yang menarik dan pelik yang anda mungkin tidak pernah tahu, dan ia pasti akan mengejutkan anda.

Terdapat beberapa haiwan yang sangat pelik di alam liar.

Ada haiwan yang kelihatan seperti kacukan makhluk lain, dan ada haiwan yang tidak kelihatan seperti yang lain di dunia. Sebilangan besar haiwan ini sangat jarangditemui, dan hanya orang yang bertuah telah melihatnya di alam liar. Berikut adalah 15 haiwan dari seluruh dunia yang mempunyai penampilan yang sangat unik.

1. Emperor Tamarin

Emperor Tamarin terkenal dengan rambut wajah mereka yang mengagumkan. Monyet-monyet kecil yang comel ini diberi nama mereka kerana misai mereka seperti yang dipakai oleh Maharaja Jerman terakhir, Wilhelm II.

2. Mangalitsa Pig

Sebilangan besar babi mempunyai rambut pendek dan kasar yang sama dengan tubuhnya, tetapi babi Mangalitsa adalah pengecualian dari spesis biasa ini. Babi Mangalitsa ini mempunyai lapisan bulu tebal yang mengagumkan yang mirip dengan bulu domba. Hibrida domba babi ini benar-benar unik.

3. Raccoon Dog

Haiwan ini mungkin kelihatan seperti rakun dengan kaki panjang, tetapi sebenarnya tidak berkait rapat dengan rakun. Anjing Racoon tergolong dalam keluarga canid, yang juga termasuk anjing, serigala, dan rubah. Haiwan yang kelihatan menarik ini telah wujud sejak berjuta-juta tahun.

4. Highland Cow

Di kawasan luar bandar Scotland, anda akan menemui baka lembu yang sangat unik: Lembu Highland. Lembu coklat gebu ini terkenal dengan tanduk panjang dan runcing mereka. Haiwan ini mempunyai rupa yang menarik yang membezakannya dari semua baka lembu yang lain.

5. Golden Snub-Nosed Monkey

Monyet berwarna-warni ini terkenal dengan bulu keemasan dan wajah biru cerah. Sekiranya anda ingin melihat salah satu monyet ini di alam liar, anda harus pergi ke China Tengah — semua 8.000 hingga 10.000 monyet berhidung emas liar tinggal di sini.

6. Coconut Crab

Ketam kelapa adalah ketam darat terbesar di dunia. Sepitnya sangat kuat – mereka dapat dengan mudah memecah seluruh kelapa! Ketam raksasa ini adalah salah satu arthropoda paling unik di luar sana.

7. Magnificent Frigatebird

The Magnificent Frigatebird terkenal dengan kantung tekaknya yang berwarna merah terang, seperti belon. Kantung ini dijumpai pada burung frigatebirds, dan mereka biasanya mengembungnya untuk mendapatkan perhatian wanita.

8. Chinese Giant Salamander

Chinese Giant Salamander adalah amfibia terbesar di dunia. Salamander besar ini tinggal di sungai pegunungan di China, dan mereka hanya keluar pada tengah malam.

9. Venezuelan Poodle Moth

Rama-rama pudel Venezuela baru ditemui pada tahun 2009. serangga pelik ini entah bagaimana berjaya kelihatan comel dan sedikit menakutkan pada masa yang sama.

10. Hispaniola Solenodon

Hispaniola Solenodon terkenal dengan moncongnya yang panjang dan runcing. Snout ini lebih fleksibel daripada yang kelihatan. Ia terpasang pada sambungan bola-dan-soket, yang memungkinkan Solenodon menggerakkan moncong mereka dan menjelajahi celah-celah kecil dengannya.

11. Malayan Colugo

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik

Kutu terbang yang luar biasa ini mempunyai mata yang besar yang membantu mereka dengan mudah melihat mangsa. Lemur menggunakan sayapnya untuk meluncur dari pokok ke pokok untuk mencari daun muda, makanan kegemaran mereka!

12. Blue-Footed Booby

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik

Booby berkaki biru diberi nama dari kaki biru terang mereka. Kaki burung berwarna biru kerana pigmen karotenoid yang mereka dapat melalui makanan tertumpu di kaki mereka.

13. Patagonian Mara

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik

The Patagonian Mara may look like a tiny kangaroo with hare-like ears, but it’s actually a rodent. This animal has interesting behavioral traits to match its unique look—unlike other rodents, it’s awake during the day, and it’s completely monogamous.

14. Markhor Goat

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik

Kambing Markhor mempunyai set tanduk yang mengagumkan yang menjadikan berbeza dan unik daripada kambing lain. Tanduk berputar kambing besar ini dapat mencapai ketinggian lebih dari empat kaki!

15. Pangolin

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik

Pangolin terkenal dengan sisiknya yang unik seperti perisai. Timbangannya terbuat dari keratin – bahan yang sama yang membentuk rambut kita!

15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik..|

Rujukan : 1

Baca juga : Memori : Sejarah permulaan kedatangan Covid-19 ke Malaysia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like