15 Haiwan Paling Pelik Dan Unik..|Assalamualaikum.

Terdapat beberapa haiwan yang sangat pelik di alam liar.

Ada haiwan yang kelihatan seperti kacukan makhluk lain, dan ada haiwan yang tidak kelihatan seperti yang lain di dunia. Sebilangan besar haiwan ini sangat jarangditemui, dan hanya orang yang bertuah telah melihatnya di alam liar. Berikut adalah 15 haiwan dari seluruh dunia yang mempunyai penampilan yang sangat unik.

“Antelope cloud” ini sebenarnya terlalu pelik dan unik untuk menjadi nyata – ini dicipta oleh seorang tukang di Internet dan merupakan boneka seni

1. Emperor Tamarin

Emperor Tamarin terkenal dengan rambut wajah mereka yang mengagumkan. Monyet-monyet kecil yang comel ini diberi nama mereka kerana misai mereka seperti yang dipakai oleh Maharaja Jerman terakhir, Wilhelm II.

2. Mangalitsa Pig

Sebilangan besar babi mempunyai rambut pendek dan kasar yang sama dengan tubuhnya, tetapi babi Mangalitsa adalah pengecualian dari spesis biasa ini. Babi Mangalitsa ini mempunyai lapisan bulu tebal yang mengagumkan yang mirip dengan bulu domba. Hibrida domba babi ini benar-benar unik.

3. Raccoon Dog

Haiwan ini mungkin kelihatan seperti rakun dengan kaki panjang, tetapi sebenarnya tidak berkait rapat dengan rakun. Anjing Racoon tergolong dalam keluarga canid, yang juga termasuk anjing, serigala, dan rubah. Haiwan yang kelihatan menarik ini telah wujud sejak berjuta-juta tahun.

4. Highland Cow

Di kawasan luar bandar Scotland, anda akan menemui baka lembu yang sangat unik: Lembu Highland. Lembu coklat gebu ini terkenal dengan tanduk panjang dan runcing mereka. Haiwan ini mempunyai rupa yang menarik yang membezakannya dari semua baka lembu yang lain.

5. Golden Snub-Nosed Monkey

Monyet berwarna-warni ini terkenal dengan bulu keemasan dan wajah biru cerah. Sekiranya anda ingin melihat salah satu monyet ini di alam liar, anda harus pergi ke China Tengah — semua 8.000 hingga 10.000 monyet berhidung emas liar tinggal di sini.

6. Coconut Crab

Ketam kelapa adalah ketam darat terbesar di dunia. Sepitnya sangat kuat – mereka dapat dengan mudah memecah seluruh kelapa! Ketam raksasa ini adalah salah satu arthropoda paling unik di luar sana.

7. Magnificent Frigatebird

The Magnificent Frigatebird terkenal dengan kantung tekaknya yang berwarna merah terang, seperti belon. Kantung ini dijumpai pada burung frigatebirds, dan mereka biasanya mengembungnya untuk mendapatkan perhatian wanita.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like