Bitcoin vs Emas..|Cryptocurrency atau dikenali sebagai mata wang krypto semakin dikenali oleh masyarakat di Malaysia. Ini adalah salah satu dari representasi blockchain yang dinikmati terus oleh kalangan masyarakatserta potensi-potensi lain masih terus banyak dikaji. Ketertarikan terhadap mata wang kripto, umumnya sebagai pelaburan, sebenarnya baru meningkat semenjak pasca nilai tukar Bitcoin melonjak. Umumnya setelah WannaCry menegumumkan penggunaan mata wang digital.

Nilai Bitcoin semakin melonjak tinggi. Di sisi lain Alt-coin (mata wang kripto selain dari Bitcoin) terus muncul seperti cendawan yang tumbuh selepas hujan, umumnya dengan tujuan untuk memperbaiki keburukan Bitcoin atau menawarkan cara baru untuk proses ‘mining’ dan transaksi.

Menurut dari laman CoinMarketCap, terdapat 1568 jenis mata wang kripto di dunia. Malah jumlah dilihat semakin bertambah, seiring dengan adanya ICO (Initial Coin Offering) yang dilakukan di pelbagai negara.

Baca juga : Apa itu Cryptocurrency??

Kebaikan dan keburukan mata wang krypto

Bitcoin vs Emas..|

Kelebihan
Cryptocurrencies memegang janji untuk menjadikannya lebih mudah untuk memindahkan dana secara langsung antara dua pihak, tanpa memerlukan pihak ketiga yang dipercayai seperti bank atau syarikat kad kredit. Pemindahan ini dijamin dengan menggunakan kunci awam dan kunci persendirian dalam bentuk sistem insentif yang berbeza, seperti Proof of Work atau Proof of Stake.

Dalam sistem cryptocurrency moden, “dompet,” atau alamat akaun pengguna, mempunyai kunci awam, sementara kunci peribadi hanya diketahui oleh pemiliknya dan digunakan untuk menandatangani transaksi. Pemindahan dana diselesaikan dengan kos pemprosesan yang minimum, yang membolehkan pengguna untuk mengelakkan yuran yang dikenakan oleh bank dan institusi kewangan untuk pemindahan wang.

Kekurangan
Sifat semi-anonim transaksi cryptocurrency menjadikannya sangat sesuai untuk pelbagai aktiviti haram, seperti pengubahan wang haram dan pengelakan cukai. Walau bagaimanapun, penyokong cryptocurrency sering menghargai kerahsiaan mereka, memetik faedah privasi seperti perlindungan untuk pemberi maklumat atau aktivis yang hidup di bawah pemerintahan yang menindas. Beberapa cryptocurrency lebih peribadi daripada yang lain.

Bitcoin, misalnya, adalah pilihan yang agak buruk untuk menjalankan perniagaan haram secara dalam talian, kerana analisis forensik blockchain Bitcoin telah membantu pihak berkuasa untuk menangkap dan mendakwa penjenayah. Terdapat lebih banyak duit syiling berorientasikan privasi, seperti Dash, Monero, atau ZCash, yang jauh lebih sukar untuk dijejaki.

Adakah anda patut beli Bitcoin atau Emas??

Bitcoin vs Emas..|

sumber : google image

Berikut ada beberapa perbezaan antara bitcoin dan emas. Sumber translate dari investopidia.com

Selama beratus-ratus tahun, emas telah menguasai arena aset safe-haven, sementara bitcoin dilancarkan lebih dari satu dekad yang lalu dan hanya mendapat pengiktirafan yang meluas dalam beberapa tahun terakhir.

1# Ketelusan, Keselamatan, Sumber Sah

Sistem emas untuk perdagangan, penimbangan dan penjejakan sudah boleh dijamin. Sangat sukar untuk mencurinya, mengeluarkan emas palsu, atau merosakkan logam. Bitcoin juga sukar untuk dirosakkan, kesan sistemnya yang diencrypkan, terdesentralisasi dan algoritma yang rumit, tetapi infrastruktur untuk memastikan keselamatannya belum tersedia. The Mt. Gox menjadi bencana adalah contoh terbaik mengapa pelabur bitcoin mesti berwaspada. Dalam peristiwa yang sangat mengejutkan ini, bitcoin pelabur bernilai kira-kira $ 460 juta telah hilang. Bertahun-tahun kemudian, kesan undang-undang daripada Mt.Gox, Keadaan tersebut telah dapat diselesaikan. Sehingga kini bitcoin tersebut tetap sukar dijejaki dengan tahap kecekapan apa pun.

2# Kualiti sumber

Emas dan bitcoin adalah sumber yang susah dimiliki. Pembahagian wang Bitcoin telah memastikan bahawa 21 juta Bitcoin akan habis beredar pada tahun 2140. Walaupun kita tahu bahawa hanya ada 21 juta bitcoin yang ada, tidak diketahui pada bila masa semua emas dunia akan habis dilombong dari bumi. Terdapat juga spekulasi bahawa emas dapat dilombong dari asteroid, dan bahkan ada beberapa syarikat yang ingin melakukan ini di masa depan.

3# Nilai Asas

Emas secara historis telah digunakan dalam banyak aplikasi, dari barang mewah seperti perhiasan hingga aplikasi khusus dalam pergigian, elektronik, dan banyak lagi. Selain mengarahkan fokus baru pada teknologi blockchain, bitcoin sendiri juga mempunyai nilai dasar yang luar biasa. Berjuta-juta orang di seluruh dunia kekurangan akses ke infrastruktur perbankan dan cara kewangan tradisional seperti kredit. Dengan bitcoin, individu-individu ini dapat mengirim nilai ke seluruh dunia. Potensi sebenar Bitcoin sebagai kaedah perbankan bagi mereka yang tidak mempunyai akses kepada bank tradisional mungkin belum dapat dikembangkan sepenuhnya.

4# Pencairan aset

Kedua-dua emas dan bitcoin mempunyai pasaran didmana mereka boleh mencairkan aset mereka dengan nilai mata wang negara.

5# Turun naik kesan pelaburan

Satu kebimbangan utama bagi pelabur yang memandang ke arah bitcoin sebagai aset safe haven adalah turun naiknya. Kita hanya perlu melihat sejarah harga bitcoin dalam dua tahun terakhir untuk bukti. Pada tahap tertinggi, sekitar awal tahun 2018, bitcoin mencapai harga sekitar $ 20,000 setiap duit syiling. Kira-kira setahun kemudian, harga satu bitcoin melonjak sekitar $ 4,000. Sejak itu, ia telah memperoleh kembali sebahagian daripada kerugian tersebut, tetapi tidak berada di tempat yang tinggi sekali.

Kesimpulannya.

Kesimpulannya, sebelum anda membuat sebarang pelaburan, hendak lah anda mengenal pasti matlamat pelaburan kewangan anda. Kenal pasti berapakah jumlah yang perlu dilaburkan untuk mencapai matlamat pelaburan anda. Anda perlu juga memastikan risiko-risiko pelaburan yang akan berlaku.

Adalah lebih baik jika anda hendak melabur, pastikan anda mempunyai simpanan yang mencukupi. Kerana melabur sifatnya adalah risiko yang mungkin akan memberi keuntungan dan kerugian.

Jika anda hendak melabur, anda tidak boleh takut untuk rugi dan sentiasa bersedia untuk apa-apa kemungkinan. Sebab itulah anda tidak disarankan menghabiskan semua simpanan anda pada pelaburan.

Cara yang terbaik adalah dengan membahagikan peratus peraburan serta simpanan. Selain anda perlu pelbagaikan platform pelaburan. Sebagai contoh, tetapkan 50% wang simpanan kecemasan anda, 10% melabur pada emas, 10% melabur pada bitcoin, 10% melabur pada hartanah atau pelbagaikan lagi tempat pelaburan.

Rujukan : dailysocoial, investopidia, goldvsbitcoin

Maksud BPA Free vs. botol minuman biasa
Jenis kod botol plastik yang selamat digunakan
Penyebab bayi baru lahir sudah tumbuh gigi
Penyakit anoreksia di Malaysia? Punca dan rawatan
3 Cara cek duit palsu atau asli – BNM
Punca rambut beruban diusia muda

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like