Tahukah anda? Coklat juga boleh menjadi punca KEMATIAN jika diambil dengan kadar yang sangat banyak. Pasti di luar sana terdapat ramai penggemar coklat. Siapa sahaja yang tidak gemar dengan makanan yang manis dan lazat ini? berikut adalah 10 fakta tentang coklat. Boleh juga dikategorikan sebagai fakta yang pelik.

Asal usul coklat

Sejarah pertama penciptaan coklat adalah pada 4000 tahun dahulu. Pada ketika itu, coklat dijadikan minuman yang pahit berbanding penyajian istimewa pada masa kini. Mereka juga menggunakan coklat sebagai minuman bertenaga dan pemberi rangsangan seksual. Ahli Antropologi, yang juga pengkaji pertama dapat membuktikan bahawa sejak sebelom 1300 SM lagi coklat sudah dihasilkan oleh masyarakat pre-Olmac yang menduduki kawasan Mexico yang kita kenali pada hari ini.

Pokok koko pertama yang ditanam yang dijumpai di kawasan hujan Tropika, Amerika adalah masyarakat purba dari golongan Mesoamericans. Hasilnya, buah yang dituai akan diambil bijinya, dan dikeringkan untuk satu tempoh. Bijian ini akan dipanggang sehingga hangus, dan dilenyek sehingga menjadi serbuk. Pada zaman ini juga, minuman coklat telah dihasilkan dengan mencampurkan bahan seperti air, vanilla, madu dan serbuk cili.

sumber : iluminisasi.com

sumber : google image
1) Fakta tentang coklat : Sungai coklat sebenarnya wujud
sumber : google image

Pada tahun 1971, filem asal Willy Wonka & The Choclate Factory telah membuat sungai coklat yang sebenar. Pelakun utama mereka pada ketika itu, Augustus Gloop, hampir lemas didalam sungai coklat tersebut. Ia diperbuat daripada 15,000 gelen air yang dicampur dengan krim dan coklat. Dengan adanya campuran krim, sungai tersebut bagaimanapon rosak dalam masa singkat dan pelakon turut mendedahkan ia meninggalkan bau yang sangat dahsyat.

2) Fakta tentang coklat : Coklat digunakan sebagai mata wang
Fakta tentang coklat
sumber : google image

Pada zaman Mayan biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai bernilai lebih daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan turun.

3) Coklat putih bukanlah coklat sebenar
Fakta tentang coklat
Sumber : google image

Ya, kita semua sudah tertipu dengan fakta ini. Dalam usaha untuk diklasifikasikan sebagai coklat sebenar, produk yang mempunyai pepejal koko atau koko likor. sebaliknya, ‘coklat’ putih mengandungi mentega koko.

Ia dibenarkan untuk dipanggil sebagai coklat kerana peratus mentega koko EU 20, 14% jumlah pepejal susu, 3.5% lemak susu dan mempunyai tidak lebih daripada 55 peratus kandungan gula, dan korang boleh melabelkannya sebagai coklat putih.

4) Masyarakat eropah sangat menggemari coklat

Gambar di atas menunjukan White’s Chocolate House, London, c.1708. Menurut Pertubuhan Koko Antarabangsa, negara Eropah menyumbang kepada hampir separuh pengambilan coklat di dunia. Mereka menganggarkan Brit purata, Swiss, atau Jerman mengkonsum dalam lingkungan 11kg coklat setahun.

5) Rekod dunia, dimana coklat terbesar di dunia dibuat oleh Thorntos

Thorntos, iaitu sebuah syarikat pembuatan coklat antarabangsa telah meraikan ulang tahun mereka ke-100 dengan membuat bar coklat seberat 5,792.50KG. Menjadikan ia coklat terbesar dan terberat didunia.

Paul Bell salah seorang ahli Thorntos berkata, “Semua kakitangan diminta untuk datang dengan idea-idea bagaimana kita perlu meraikan hari jadi ke-100 kami dan kerana Harlie and the Chocolate Factory adalah filem kegemaran saya sebagai kanak-kanak, saya segera terfikir untuk satu babak dalam filem di mana bar coklat telah jatuh dan saya fikir -. “Ia akan menjadi hebat untuk melakukan sebaliknya dan membuat bar coklat terbesar di dunia.”

6) Biskut cip coklat tercipta tanpa sengaja

Pada tahun 1930, Ruth Wakefield sedar bahwa dia telah kekurangan bekalan coklat dan daripada kepingan coklat Nestle ia mencampurkannya ke dalam adunan biskut beliau, dia mengharapkan coklat untuk diserap dan menjadikan ia biskut coklat. Sebaliknya, dia secara tidak sengaja membuat biskut cip coklat, dan kemudian menjual idea tersebut kepada Nestle sebagai balasan untuk bekalan hayat coklat.

7) Kerepek dicelup dengan coklat adalah wujud

Dalam masa terhad, Lay, jenama keropok terkenal Amerika, telah mengeluarkan satu produk dimana kerepek dicelup dengan lapisan coklat susu dan dijual kepada masyarakat Amerika. The Calgary Herald berkata, kerepek mempunyai “gabungan masin-manis, disertai dengan tekstur coklat yang cair, panas dan cip rangup.”

8) Pengambilan coklat yang berlebihan boleh membawa MAUT
Fakta tentang coklat
sumber : google image

‘Theobromine’ adalah salah satu kandungan dalam coklat merupakan bahan perangsang yang kuat. Keracunan teobromina boleh menyebabkan sawan, kegagalan jantung, kerosakan buah pinggang yang teruk dan dehidrasi. Mengambil theobromine yang berlebihan boleh membawa maut, jika anda mengambil kira-kira 22 lb atau 40 bar coklat.

9) pepijat di dalam coklat yang sudah lama

Kebanyakan bar coklat mengandungi sekitar lapan bahagian serangga, tetapi ia masih disifatkan sebagai selamat untuk digunakan. Menurut U.S Food and Drug Administration, “kebanyakan makanan mempunyai pencemar semula jadi dalamnya”, tetapi terdapat tahap yang disifatkan oleh FDA adalah selamat. Apa jua yang melebihi daripada 60 bahagian serangga per 100 gram coklat akan ditolak oleh FDA.”

10) Coklat yang paling digemari rakyat Malaysia adalah Toblerone!!
Fakta tentang coklat

Ya, siapa sahaja yang tidak kenal dengan jenama coklat yang satu ini. Penulis sekalipon sangat menggemari coklat ini!

Anda juga berminat untuk membaca :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like