Info Lain-Lain

5 aktiviti semasa kuarantin | mesti tidak akan busan dirumah sepanjang hari!

5 aktiviti yang menyeronokkan yang boleh dilakukan semasa menjalani kuarantin dirumah..|

Berada di kuarantin adalah masa yang tepat untuk mencuba resipi baru dan memperluas senarai hidangan masakan rumah anda.

Seluruh negara sedang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dan jika anda salah seorang dari mereka yang rajin mengikuti peraturan, itu adalah bagus untuk anda. Terima kasih kerana menjaga keselamatan diri dan juga orang di sekeliling anda.

Sekiranya anda baru sahaja menyelesaikan rutin harian anda dan mula bertanya-tanya apa yang seterusnya aktiviti yang lain boleh anda lakukan untuk ‘kill-ur-time’, anda boleh mencari di sini. Berikut adalah lima perkara yang boleh anda lakukan sambil tetap selamat di dalam rumah semasa wabak Covid-19.

5 aktiviti yang menyeronokkan yang boleh dilakukan semasa menjalani kuarantin dirumah..|

1. Mencari dan mencuba resepi baru

Kerana ‘lockdown’, anda mungkin menyedari beberapa bakat tersembunyi seperti menjadi tukang masak hebat dalam diri anda.

Setelah membeli-belah semua bahan makanan anda, sekarang adalah masa yang tepat untuk kreatif dengan hidangan masakan anda. Walau bagaimanapun, jika anda kekurangan bahan makanan, anda boleh mencuba resipi mudah yang boleh dicari di laman-laman social seperti Aneka resepi pasta, Resepi orang kampung dan macam-macam lagi, yang memberikan idea hebat tentang cara memasak makanan yang lazat hanya dengan menggunakan bahan yang minima.

2. Memberi bilik anda dengan dekorasi yang baru

Bosan dengan penampilan dan dekorasi yang sama selama bertahun-tahun? Sebilangan cat atau menyusun semula perabot dapat memberi ruang baru kepada bilik anda.

Bosan dengan penampilan bilik anda? Bosan dengan skema warna? Mungkin ini adalah masa yang paling sesuai untuk menghias semula bilik anda!

Anda boleh memulakan dengan menyusun semula perabot seperti arah tempat tidur. Peranan warna juga dapat memberi mood yang baik dalam seharian anda.

Atau mengapa tidak cuba menambah beberapa hiasan inspirasi seperti bingkai gambar atau seni yang menarik dan memberi inspirasi.

3. Senaman Di rumah

Anda tidak lagi boleh menggunakan alasan “tidak ada waktu untuk bersenam” sekarang kerana anda berada di kkuarantin. Dengan PKPD yang berkuat kuasa sekarang, anda boleh melakukan latihan di rumah yang sederhana untuk membantu anda kekal langsing dan sihat sehingga anda bersedia untuk mengatasi hari dengan penuh semangat apabila anda akhirnya dapat kembali ke pejabat atau kuliah.

Mengapa tidak menetapkan sasaran untuk beberapa hari ke depan, dengan fokus pada bahagian tubuh yang berlainan? Contohnya, fokus untuk mengencangkan kaki pada Hari Pertama; menguatkan otot teras anda pada Hari Kedua dan seterusnya. Sebelum anda mengetahuinya, anda akan kelihatan sepadan dengan biola ..

4. Mengikuti siri televisyen kegemaran anda

aktiviti semasa menjalani kuarantin dirumah
Sekiranya anda terlalu sibuk dengan pekerjaan atau kajian sebelumnya, gunakan waktu di tangan anda sekarang untuk menonton drama kegemaran anda.

Terdapat banyak drama Korea baru yang boleh anda tonton dalam talian semasa PKPD separa ini. Fikirkanlah – dengan banyak masa terluang, anda dapat menyelesaikan episod sepanjang musim hanya dalam satu hari.

Drama Korea yang kini menjadi tren adalah “It OK not To Be OK” dan “Itaewon Class”. Anda boleh melanggan applikasi Netflix untuk mendapatkan movie dan drama terkini dengan harga serendah RM17 sahaja.

Baca sini untuk mengetahui tentang pelan Netflix mudah alih : Malaysia kini boleh menikmati pelan mudah alih untuk Netflix serendah RM17 sebulan

Tetapi ingat jangan terlalu berlebihan dan perlu cukup rehat juga.

5. Melakukan hobi yang sebelum ini anda tidak ada masa untuk mengikutinya

aktiviti semasa menjalani kuarantin dirumah
5 aktiviti semasa kuarantin ini termasuklah dengan menyempurnakan kemahiran anda dalam bermain gitar, melukis atau bahkan membuat roti – pilihannya tidak berkesudahan.

Mengikuti hobi yang diabaikan boleh menjadi cara yang menarik dan memuaskan untuk menghabiskan masa berjam-jam di rumah.

Sekarang adalah masa yang tepat untuk bersenang-senang dengan hobi anda sama ada menyanyi, bermain alat muzik kegemaran anda, melukis atau juga membuat roti kegemaran anda

Anda juga boleh menjadikan hobi anda sebagai kandungan untuk suapan media sosial anda sama ada di Instagram, Facebook atau YouTube.

BACA LAGI


Kuarantin vs Pandemik COVID-19 (Coronavirus)
aktiviti semasa menjalani kuarantin dirumah
sumber gambar : narauana health

Makna kamus kuarantin ialah “keadaan, tempoh, atau tempat pengasingan di mana orang atau haiwan yang tiba dari tempat lain atau terdedah kepada penyakit berjangkit atau berjangkit diletakkan”.

https://www.narayanahealth

Ketika bile seseorang itu perlu untuk kuarantin diri? Apabila anda berada dalam salah satu daripada situasi berikut :

  1. Ujian positif untuk Novel Coronavirus
  2. Telah pergi ke negara yang telah melaporkan sejumlah besar kes coronavirus/COVID-19
  3. Berada berdekatan dengan seseorang yang telah diuji positif untuk Novel Coronavirus atau menghidap COVID-19

Wabak (outbreaks) – peningkatan mendadak dalam kes penyakit yang dilaporkan
Epidemik – serupa dengan wabak, tetapi biasanya lebih besar dan lebih meluas daripada wabak
Pandemik – datuk wabak, umumnya global dan menjejaskan ratusan ribu atau lebih orang.

Pakar mengesyorkan 14 hari – tempoh pengasingan untuk kedua-dua kes ‘terdedah’ dan dijangkiti. Tetapi keputusan untuk menghentikan kuarantin hendaklah dibuat berdasarkan pengajian daripada pelbagai variasi kes jangkitan.

Ini termasuklah dengan berunding bersama doktor anda serta jabatan kesihatan negeri dan tempatan. Keputusan yang dikeluarkan akan berdasarkan seberapa besar risiko anda untuk menjangkiti orang lain.

Sop kes positif covid 19 terbaru 2023

Pembahagian kategori covid 19 yang terbaru :

Kategori 1 dan 2A (asimtomatik atau dengan gejala ringan) – tidak perlu pergi ke Pusat Penilaian COVID-19 (CAC). Anda hanya perlu kuarantin di rumah sahaja. Laporkan keadaan kesihatan anda dua kali sehari melalui Alat Penilaian Kesihatan (HAT) di MySejahtera.

Kategori 2B dan ke atas – kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas berumur 60 tahun ke atas, orang yang mempunyai komorbiditi, wanita hamil dan mereka yang sebahagian atau tidak diberi vaksin dikehendaki pergi ke CAC. Jika simptom bertambah teruk, sila pergi ke CAC atau mana-mana kemudahan kesihatan berdekatan.

Tempoh kuarantin untuk kes positif
sumber : mysejahtera.gov.com.my

Kes positif COVID-19 mesti dikuarantin selama 7 hari dari hari mereka menerima keputusan ujian positif, tanpa mengira status vaksinasi.

Apakah prosedure selepas 7 hari dikuarantin?

Prosedur ujian dan pelepasan

Kes positif COVID-19 mempunyai pilihan untuk menamatkan kuarantin lebih awal jika keputusan ujian RTK-Ag yang diawasi mereka pada Hari ke-4 adalah negatif. Ujian ini boleh dilakukan di fasiliti kesihatan terdekat atau secara maya.

Ujian RTK-Ag ini juga boleh dilakukan pada Hari ke-5 atau 6 untuk tujuan pelepasan awal daripada kuarantin.

Jika didapati positif, mereka mesti terus dikuarantin sehingga Hari ke-7. Tiada ujian lain diperlukan selepas tamat kuarantin.

sumber : mysejahtera.gov.com.my

Sumber : https://mysejahtera.moh.gov.my/

Rujukan sumber info : www.shape.com, aktiviti semasa menjalani kuarantin dirumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like