Apa itu Cryptocurrency..|

Cryptocurrency adalah mata wang digital atau maya yang dijamin dengan cryptography, yang menjadikannya hampir mustahil untuk pemalsuan atau digandakan perbelanjaan. Banyak cryptocurrency adalah rangkaian terdesentralisasi(perpindahan/pertukaran) berdasarkan teknologi blockchain — lejar diedarkan yang dikuatkuasakan oleh rangkaian komputer yang berbeza. Ciri utama cryptocurrency adalah, ia umumnya tidak dikeluarkan oleh pihak berkuasa pusat. Menjadikannya secara teorinya kebal terhadap campur tangan atau manipulasi pemerintah.

Apa itu Cryptocurrency
sumber : google image

Point utama

1) Cryptocurrency adalah bentuk baru aset digital berdasarkan rangkaian yang diedarkan di sebilangan besar komputer. Struktur yang terdesentralisasi ini membolehkan mereka wujud di luar kawalan pemerintah dan pihak berkuasa pusat.

2) Kata “cryptocurrency” berasal dari teknik penyulitan yang digunakan untuk mengamankan rangkaian.

3) Blockchains, yang merupakan kaedah organisasi untuk memastikan integriti data transaksi, adalah komponen penting dalam banyak cryptocurrency.

4) Ramai pakar percaya bahawa blockchain dan teknologi yang berkaitan akan mengganggu banyak industri, termasuk kewangan dan undang-undang.

5) Cryptocurrencies menghadapi kritikan kerana beberapa sebab, termasuk penggunaannya untuk aktiviti haram, turun naik kadar pertukaran, dan kerentanan infrastruktur yang mendasari. Namun, ia juga telah dipuji karena mudah dibawa, dibahagikan, tahan inflasi, dan ketelusannya.

Memahami lebih mendalam tentang Cryptocurrency

Apa itu Cryptocurrency..|

Cryptocurrency adalah sistem yang membolehkan pembayaran selamat dalam talian yang dinyatakan dalam bentuk “token” maya. Ia diwakili oleh entri lejar dalaman ke dalam sistem. “Crypto” merujuk kepada pelbagai algoritma enkripsi dan teknik cryptographic yang melindungi entri ini. Seperti enkripsi ‘elliptical curve’, ‘public-private key pairs’, dan fungsi ‘hashing’.

Jenis-jenis Cryptocurrency

Cryptocurrency berasaskan blockchain pertama adalah Bitcoin, yang masih kekal sebagai yang paling popular dan paling berharga. Hari ini, terdapat ribuan cryptocurrency alternatif dengan pelbagai fungsi dan spesifikasi. Sebilangannya adalah ‘clones or forks’ Bitcoin, sementara yang lain adalah mata wang baharu yang dibina dari awal.

Apa itu Cryptocurrency
5 cryptocurrency utama dunia : Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin dan Ripple

Bitcoin dilancarkan pada tahun 2009 oleh individu atau kumpulan yang dikenali dengan nama samaran “Satoshi Nakamoto”. Sehingga November 2019, terdapat lebih dari 18 juta bitcoin beredar dengan nilai pasaran sekitar $ 146 bilion.

Beberapa cryptocurrency yang bersaing dihasilkan oleh kejayaan Bitcoin, dikenali sebagai “altcoin,” termasuk Litecoin, Peercoin, dan Namecoin, serta Ethereum, Cardano, dan EOS. Hari ini, nilai agregat semua cryptocurrency yang ada adalah sekitar $ 214 bilion – Bitcoin pada masa ini mewakili lebih daripada 68% daripada jumlah nilai.

Rujukan : investopidoa, wikipedia

Anda juga berminat : Cara buat duit dengan Affiliate Marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like