Assalamualaikum. Hai kawan-kawan. terima kasih kerana sudah singgah ke laman saya. Hari ini saya akan kongsikan bagaimana animasi boleh membantu otak anak anda belajar dan mengingat.

animasi membantu otak belajar dan mengingat
Sumber : pinterest image

Pada tahun 2021 ini, buku bukan lagi satu-satunya bahan yang menyediakan pendidikan dan hiburan secara serentak. Tetapi animasi telah menjadi bahan untuk mempromosikan pembelajaran dan memberikan beberapa faedah untuk perkembangan anak. Tetapi bagaimana sebenarnya animasi boleh mempengaruhi otak kanak-kanak?

Animasi dicirikan oleh perubahan gambar yang ilusi. Otak manusia mempunyai kelewatan yang rendah dalam memproses gambar, yang mengakibatkan ilusi gambar bergerak.

Animasi tidak hanya dapat memanfaatkan kemahiran hidup yang diperlukan seperti penyertaan dan penyelesaian masalah, tetapi juga mendorong penggunaan semua deria yang menghasilkan pemahaman dan fungsi memori yang lebih besar.

Jadi bagaimana animasi ini dapat membantu otak anak anda belajar?

Imaginasi kanak-kanak yang disuburkan dengan gambar dan audio visual dapat membantu mereka berimaginasi.

1. Kemahiran menyelesaikan masalah

Terdapat kajian menunjukkan bahawa pengasingan dan penggabungan gambar membawa kepada pemahaman tentang objek yang bergerak. Pemahaman pada konsep kekuatan gambaran dapat membantu kanak-kanak menyelesaikan masalah yang kompleks.

2. Membentuk kretiviti

Semua anak dilahirkan dengan power kreatif yang semula jadi, namun dalam perkembangan hidup mereka, ia akan menjadi tidak aktif. Tetapi dengan animasi, kretviti ini dapat dikembangkan. Teknologi boleh digunakan sebagai aset untuk memastikan kreativiti utuh dan lancar. Penambahan sebuah cerita meningkatkan lagi komunikasi dan membantu meneroka makna karya dan pengalaman mereka sendiri.

3. Membantu pemikiran yang kritikal dan analisis

Video animasi dapat digunakan untuk menggambarkan situasi sehari-hari dan merangsang pemikiran. Animasi menggabungkan aspek kreativiti dan akademik, yang membantu pemikiran kritis dan analitis kanak-kanak.

4. Pertumbuhan otak dan menguatkan ingatan

Kajian terbaru menunjukkan bahawa video dapat merangsang pertumbuhan neuron baru dan menghubungkan kawasan di otak yang bertanggungjawab untuk orientasi istimewa, pembentukan memori dan perancangan strategik. Oleh itu, video animasi dapat meningkatkan otak untuk berkembang sebanyak tiga kali dan meningkatkan ingatan hingga 65%. Justeru, lebih banyak maklumat dapat disampaikan dalam masa yang lebih singkat.

5. Pembentukan personaliti anak-anak

Menggunakan animasi sebagai alat pengajaran terbukti memberi kesan positif terhadap pembelajaran anak. Penggunaan beberapa kemahiran secara serentak menghasilkan hubungan yang lebih mendalam dan menjadikan pembelajaran menjadi nyata. Ini akan mendorong pembelajaran sepanjang hayat.

6. Gambaran dan pendengaran saling berhubung

Pelajaran menjadi lebih dipercayai apabila diajar melalui watak. Anak-anak menggunakan pelbagai deria ketika melihat animasi. Dengan menghubungkan deria visual dan pendengaran, ia dapat dilatih dengan lebih cepat. Otak secara automatik mahir membuat hubungan, yang membawa kepada pengiktirafan objek dan pengekalan yang lebih tinggi. Memahami deria bilangan kompleks dipermudah dengan menghadirkan akademik dalam format baru

Kesimpulannya, animasi sangat membantu dalam menghubungkan pelbagai sensori pada otak anank-anak. Tetapi awas, pendedahan pada perkara dengan terlalu lama juga turut memberi kesan negatif. Jadi ibu-bapa dan guru hendaklah sentiasa memantau pendedahan animasi ini pada anak-anak.

animasi membantu otak belajar dan mengingat.|

Baca juga : 16 fakta tentang airmata yang mengejutkan!

Rujukan : https://www.mysimpleshow.com/animation-affects-childrens-brains/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like