Percubaan vaksin Covid-19 pertama..|Menurut laporan daripada akhbar rasmi NST, malaysia dijangka akan melancarkan vaccine covid-19 tidak lama lagi. Di mana melibatkan 3000 pesakit daripada 8 hospital di bawah kementerian kesihatan.

Ketua Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ada menyatakan bahawa pihaknya telah diberi maklumat tentang ujian klinikal tahap 3. Tetapi masih belom menerima keputusan ujian tersebut. Untuk maklumat, vakcin ini telah dibangunkan oleh Institut Biologi Perubatan Akademi Sains Perubatan Cina (IMBCAMS) di Beijing.

Percubaan vaksin Covid-19 pertama
Malaysia akan memulakan percubaan vaksin Covid-19 pertamanya, yang akan melibatkan kira-kira 3.000 peserta dari lapan hospital di bawah Kementerian Kesihatan.
Populasi negara yang pelbagai

Umum mengetahui, Malaysia mempunyai populasi yang pelbagai termasuk kaum, agama, dan orang asli sendiri. Beliau berharap , kajian yang dijalankan yang mulai akhir bulan ini, dapat memberikan keputusan yang positif dan bertujuan untuk kajian lebih lanjut tentang keselamatan dan keberkesanan vaksin terhadap kepelbagaian populasi di Malaysia.

Selepas kejayaan ujian klinikal Tahap 1 dan Tahap 2 vaksin yang menunjukkan hasil yang baik kerana dapat menghasilkan tindak balas antibodi yang mencukupi, Malaysia akan memulai uji klinis Tahap 3 yang menggunakan vaksin Covid-19 yang tidak aktif yang dikembangkan oleh (IMBCAMS).

“Kami ingin melihat apakah vaksin itu berkesan dari segi keselamatan dan keberkesanan dalam populasi kami.

“Ia mungkin berfungsi di populasi lain tetapi bagaimana dengan di Malaysia. Jadi itulah sebabnya mengapa kita memulakan kajian ini.”

Kajian itu, katanya, juga telah didaftarkan di bawah Pendaftaran Penyelidikan Perubatan Nasional dan akan dilakukan oleh penyiasat utama dari kementerian, dengan bantuan organisasi penyelidikan klinikal setempat.

Kajian itu, katanya, juga telah didaftarkan di bawah Pendaftaran Penyelidikan Perubatan Nasional dan akan dilakukan oleh penyiasat utama dari kementerian, dengan bantuan organisasi penyelidikan klinikal setempat.

Ujian klinikal, katanya, akan dilakukan di lapan hospital – Hospital Ampang, Hospital Umum Sarawak, Hospital Sungai Buloh, Hospital Pulau Pinang, Hospital Seberang Jaya, Hospital Taiping, Hospital Sultanah Bahiyah, dan Rumah Sakit Raja Permaisuri Bainun.

Kajian akan dimulakan pada akhir Disember atau tahun hadapan

“Dari lapan hospital, kami menganggarkan sekitar 3,000 peserta untuk percubaan ini.

“Pada 10 Disember, kami akan meninjau (kajian dengan) jawatankuasa penyelidikan dan etika perubatan untuk meneliti undang-undang dan etika penyelidikan (percubaan klinikal).

“Setelah disetujui, kami mungkin dapat memulakan kajian ini pada akhir bulan atau tahun depan. Itulah proses yang telah kami jalankan.”

Percubaan vaksin Covid-19 pertama..|

Rujukan : 1

Baca juga : Rasa berputus asa? Bangkitlah dari kegagalan.., Memori : Sejarah permulaan kedatangan Covid-19 ke Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like