Tips dan trik android 12..| Selepas muncul buat pertama kali pada bulan Oktober di Google Pixel 6, Android 12 kini telah dilancarkan secara berterusan ke peranti-peranti android yang lain. Ia mewakili salah satu kemas kini paling ketara yang telah disaksikan oleh Android selama bertahun-tahun, dengan reka bentuk semula yang diperkemas dan gaya yang dilengkapi dengan bentuk notifikasi yang diubah suai dengan lebih baik dan kawalan privasi yang lebih tinggi.

Tetapi bukan itu sahaja, malah ciri terasnya menyembunyikan pelbagai sentuhan ini akan meningkatkan pengalaman asas pengguna dalam berbagai cara.

Jadi, pastikan anda membaca artikel ini sehingga habis untuk memanfaatkan tips dan trik yang terbaik untuk memudahkan harian anda 👍🏻👍🏻👍🏻.

Tips dan trik android 12
sumber gambar : pexels.com

1. Guna telefon dengan satu tangan

Kebiasaannya telefon terkini mempunyai saiz yang jauh lebih besar berbanding telefon ciptaan yang lebih tua.

Jadi, lakukan ini pada android 12 anda untuk membolehkan telefon anda digunakan dengan satu tangan sahaja.

 1. Buka setting >> system >>> gesture >>>> one-handed mode.
 2. Pilih onkan untuk menggunaka mod satu tangan. Disini anda akan ditunjukkan cara untuk membentuk one-handed mode.
 3. Leret butang home ketepi butang back untuk mengaktifkan mod sebelah tangan.
 4. Untuk keluar daripada mod sebelah tangan, anda boleh tekan pada skrin yang kosong atay leretkan skrin pendek ke atas.

2. Setupkan tema telefon anda mengikut cita rasa sendiri

Memilih tema telefon dengan bahan anda sendiri.

Android 12 membolehkan anda menukar skema warna untuk UI dan ikon telefon mengikut pilihan dan warna kegemaran anda sendiri.

 1. Pergi ke Setting >> Wallpaper and style
 2. Pilih untuk menukar kertas dinding jika anda ingin memilih latar belakang yang berbeza untuk skrin utama anda. Kertas dinding pratetap dibahagikan mengikut kategori berbeza dan anda juga boleh memilih daripada gallery foto sendiri.
 3. Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan pada kertas dinding, anda kemudian boleh memilih antara Warna Kertas Dinding dan Warna Asas. Di sinilah sebahagian besar Bahan yang Anda tampilkan terletak: Jika anda memilih wallpaper colour, telefon anda akan mengubah warna teks dan latar belakang tertentu mengikut skema warna kertas dinding anda. Sebaliknya, jika anda memilih Warna Asas, antara halaman akan diwarnakan mengikut skema warna asas, dan mempunyai kaitan dengan pilihan wallpaper anda.
 4. Satu perkara lain yang boleh anda lakukan pada Setting >>> walllpaper & style ialah mengaktifkan Themed Icon. Jika anda menghidupkan ia, ikon pada skrin utama anda dan tempat lain akan diwarnakan mengikut warna wallpaper anda.

Baca juga : scammmer shopee semakin berleluasa. Blog ini berkongsi pelbagai pengalaman dan bentuk kerja scammmer dishopee. Rugi kalau xbaca.

3. Susun semula reka bentuk dan kedudukan apps pada skrin utama

Lagi satu reka bentuk menarik yang ditawarkan oleh Android 12 ialah keupayaannya untuk mengubah cara aplikasi diletakkan pada skrin utama. Pada asasnya, anda boleh memilih saiz grid yang berbeza, dimana grid yang lebih kecil membolehkan lebih banyak apl disusun.

 1. Pergi ke setting > Wallpaper and style >> Grid apl.
 2. Pilih grid apl yang ingin gunakan. Grid utamanya ialah 5 x 5, tetapi anda juga boleh memilih daripada 4 x 4, 4 x 5, 3 x 3 dan 2 x 2. Grid yang lebih kecil akan menyebabkan ikon apl menjadi lebih sedikit tetapi saiz yang besar akan muncul pada skrin utama anda.

4. Kemaskan widget anda dengan gaya yang berbeza.

Android 12 telah menawarkan beberapa baik pulih yang terbaij untuk widgetnya, termasuklah reka bentuk semula baharu yang kemas dan berkeupayaan untuk menyesuaikannya dalam pelbagai cara.

 1. Klik dan tahan mana-mana ruang kosong pada skrin utama telefon anda, kemudian klik Widget.
 2. Scrollka n melalui apl anda sehingga anda menemui apl yang ingin anda tambahkan kedalam widget.
 3. Pilih dan tahan widget yang anda mahu, kemudian seretnya ke lokasi yang dikehendaki pada skrin utama anda.
 4. Jika widget mampu diedit, anda akan melihat ikon edit (akan kelihatan seperti bentuk pensel) apabila anda mengetik dan menahan widget. Dalam kes apl/widget Jam, mengklij ikon edit membolehkan anda memilih daripada bentuk dan design jam yang berbeza.

Baca juga : racun tiktok lagi, mini shaver untuk semua bulu wanita. Memang berkesan

5. Mengawal privasi denngan lebih baik

Google mungkin tidak mempunyai reputasi yang baik apabila ia berkaitan dengan privasi, tetapi Android 12 mempunyai teknologi tertentu yang berusaha untuk menjadikan Pixel dan peranti Android lebih terjaga. Khususnya, Android 12 yang telah meluaskan julat kawalan privasi yang tersedia untuk pengguna, yang kini boleh mematikan akses mikrofon dan kamera secara global (bermaksudd tiada aplikasi yangboleh menggunakannya).

Satu perkara lagi yang kini boleh anda lakukan ialah pergi ke Papan Pemuka Privasi baharu untuk menyemak semua kebenaran.

Klik pada Setting > Privacy >> Privacy Dashboard untuk melihat apl mana yang telah diberi kebenaran. Jika anda menggunakan Samsung Galaxy, Privacy dashboard anda akan memperlihatkan Sejarah Penggunaan Kebenaran.

Baca juga : Cara review tag yang orang tambah pada timeline facebook sebelum ia muncul

Tips dan trik android 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like