Kod botol plastik yang selamat digunakan..| Mengetahui jenis jenis plastik dan penggunaan sangat penting bagi mengelakkan kesan penggunaan plastik kepada tubuh kita. Jadi, buat mereka yang berfikir semua botol plastik adalah sama, jom semak semula 7 jenis botol plastik yang paling biasa digunakan.

Baca juga : Maksud BPA Free vs. botol minuman biasa

Kod botol plastik yang selamat digunakan
Kod botol plastik yang selamat digunakan. Hi Sumber : plasticoceans.org

1) Polyethylene Terephthalate (PET or PETE)

Ini adalah salah satu plastik yang paling biasa digunakan. Ianya ringan, kuat,lutsinar dan sering digunakan untuk membungkus makanan, minuman dan fabrik (poliester).

Contoh plastik : Botol minuman, Botol/balang makanan (pembasuh salad, mentega kacang, madu, dsb.) dan pembungkus pakaian atau tali poliester.

Penggunaan : Hanya sekali penggunaan SAHAJA

2) High-Density Polyethylene (HDPE)

Secara kolektif, Polyethylene merupakan plastik yang paling biasa di dunia, tetapi ia dikelaskan kepada tiga jenis: Ketumpatan Tinggi, Ketumpatan Rendah dan Ketumpatan Rendah Linear. Polyethylene Berketumpatan Tinggi kuat dan tahan terhadap kelembapan dan bahan kimia, yang menjadikannya sesuai untuk karton susu, bekas, paip dan bahan binaan lain.

Contoh plastik : Karton susu, botol detergen, pelapik kotak bijirin, mainan, baldi, bangku taman dan paip tegar.

Penggunaan : Hanya sekali penggunaan SAHAJA

3) Polyvinyl Chloride (PVC or Vinyl)

Contoh plastik botol perfume. Gambar sekadar hiasan.

Plastik keras dan tegar ini tahan terhadap bahan kimia dan perubahan cuaca, menjadikan ia sangat dikehendaki untuk aplikasi bangunan dan pembinaan manakala. Hakikat bahawa ia tidak mengalirkan elektrik membuatkan ia biasa digunakan untuk aplikasi berteknologi tinggi, seperti wayar dan kabel.

Ia juga digunakan secara meluas dalam aplikasi perubatan kerana ia anti-kuman, mudah dinyahjangkit dan menyediakan aplikasi sekali guna yang mengurangkan jangkitan dalam penjagaan kesihatan.

Sebaliknya, kita mesti ambil perhatian bahawa PVC ialah plastik yang paling berbahaya kepada kesihatan manusia, yang diketahui dapat meresap toksin berbahaya sepanjang keseluruhan kitaran hayatnya (cth: plumbum, dioksin, vinil klorida).

Contoh plastik : Paip, kad kredit, mainan manusia dan haiwan peliharaan, longkang hujan, beg bendalir IV dan tiub perubatan serta topeng oksigen.

Penggunaan : boleh digunakan untuk penggunaan harian tetapi berbahaya jika digunakan untuk bekas makanan atau minuman.

4) Low-Density Polyethylene (LDPE)

Versi HDPE yang lebih lembut, jelas dan lebih fleksibel. Ia sering digunakan sebagai pelapik di dalam kotak minuman, dan dalam permukaan kerja tahan hakisan dan produk lain.

Contoh plastik : Bungkusan plastik/cling wrap, beg sandwic dan roti, pembungkus bubble, beg sampah, beg runcit dan cawan minuman.

Penggunaan : boleh diulang pakai.

5) Polypropylene (PP)

Ini adalah salah satu jenis plastik yang paling tahan lama. Ia lebih tahan haba daripada yang lain, yang menjadikannya sesuai untuk perkara seperti pembungkusan makanan dan penyimpanan makanan yang dibuat untuk menyimpan barang panas atau dipanaskan sendiri. Ia cukup fleksibel untuk membolehkan lenturan ringan, tetapi ia mengekalkan bentuk dan kekuatannya untuk masa yang lama.

Contoh plastik : Penyedut minuman, penutup botol, botol preskripsi, bekas makanan panas, pita pembungkus, lampin pakai buang dan kotak DVD/CD.

Penggunaan : boleh diulang pakai.

6) Polystyrene (PS or Styrofoam)

Kod botol plastik yang selamat digunakan
Sumber gambar : healthline.com

Lebih dikenali sebagai Styrofoam, plastik tegar ini mempunyai kos yang rendah dan merupakan penebat dengan sangat baik. Oa biasa dijadikan ruji dalam industri makanan, pembungkusan dan pembinaan.

Seperti PVC, Polystyrene dianggap sebagai plastik berbahaya. Ia dengan mudah boleh melarutkan toksin berbahaya seperti stirena (neurotoksin), yang kemudiannya boleh diserap dengan mudah oleh makanan dan dengan itu ditelan oleh manusia.

Contoh plastik : Cawan, bekas makanan bawa pulang, penghantaran dan pembungkusan produk, karton telur, kutleri dan penebat bangunan.

Penggunaan : tidak boleh diulang pakai.

7) Lain-lain

Kategori ini ialah tangkapan untuk jenis plastik lain yang tidak tergolong dalam mana-mana enam kategori lain atau gabungan berbilang jenis. Kami menyertakannya kerana kadangkala anda mungkin terjumpa kod kitar semula #7, jadi penting untuk mengetahui maksudnya. Perkara yang paling penting di sini ialah plastik ini biasanya tidak boleh dikitar semula.

Contoh plastik : Cermin mata, botol bayi dan sukan, barannb elektronik, CD/DVD, lekapan lampu dan kutleri plastik jernih.

Baca juga : Proses terjadinya emas dibumi

Kesimpulannya..

Kesimpulannya disini, diantara 7 jenis plastik yang biasa digunakan dalam industri pelbagai ini, hanya 3 jenis yang sesuai digunakan untuk industri makanan dan penyimpanan makanan iaitu :

  • Kod 2) High-Density Polyethylene (HDPE)
  • kod 4) Low-Density Polyethylene (LDPE)
  • Kod 5) Polypropylene (PP)

info ekstra untuk pengetahuan anda❗❗❗
Plastik Vs. Tupperware Kaca: Amalan Penyimpanan Makanan Terbaik​
Kod botol plastik yang selamat digunakan
sumber gambar : google image

Peralatan kaca sinonim dengan sifat fizikalnya yang lebih berat dan mudah pecah berbanding plastik.

Dengan penggunaan tupperware kaca, anda akan merasa lebih yakin dan selamat bahawa makanan anda tidak akan dicemari oleh bahan kimia berbahaya. Jadi secara keseluruhannya, kaca adalah pilihan yang lebih baik.

Kaca diperbuat daripada bahan semula jadi, mampan dan boleh dikitar semula. Ia juga lebih bersih kerana ketahanan kepada haba yang lebib tinggi dan lebih mudah dibersihkan.

Satu lagi inovasi terbaru dalam dunia penyimpanan makanan termasuklah pembalut lilin lebah. Ia berfungsi sebagai alternatif kepada filem berpaut plastik dan boleh memastikan makanan segar selama beberapa hari, menjadikannya perkara yang ideal untuk membungkus gelas Tupperware anda jika anda kehilangan penutupnya!

Sejarah inspirasi penciptaan plastik tupperware
Kod botol plastik yang selamat digunakan
sumber gambar : google shopping

Pada tahun 1946, Earl Silas Tupper mendqpat satu idea yang bernas dimana dia mencipta bekas plastik dengan fungsi pengedap udara – dikenali sebagai “Tupperware”

Fungsi utaman bekas simpan makanan ini ialah untuk menjadikan makanan tahan lebih lama dan mengekalkan rasanya.

Sebarang jenis makanan boleh diletakkan di dalam Tupperware dan disimpan, tetapi ia sangat popular pada tahun 1950-an untuk menyimpan roti, pastri dan kek.

“Ketika itu, kebanyakan keluarga sedang bergelut dari segi kewangan selepas peperangann yang menyebabkan harga makanan semakin naik.

Manakala kadar kemiskinan yang semakin meningkat semakin banyak keluarga yang tidak mampu untuk memiliki peti ais pada ketika itu.”

Inspirasi Tupper bermula daripada rim terbalik pada tin cat. Yang pada permulaannya, jualan tupperware ini sangat suram, kerana orang ramai tidak memahami bagaimana produk itu berfungsi.

Pada langkah seterusnha, Tupper telah menggunakan khidmat jurujual yang terbaik iaitu Brownie Wise, untuk menjalankan parti pemasaran dalaman “Tupperware” untuk menunjukkan kepada wanita Amerika cara Tupperware berfungsi.

Khidmat jurujual Brown Wise pada ketika itu sangat memberi kesan kepada penjualan tupperware dimana brand ini menjadi sangat populat dan berjaya menarik perhatian ramai wanita.

Tupperware kini telah menjadi kukuh selama lebih enam puluh tahun dan terus menjadi bekas pilihan untuk penyimpanan makanan. Ciptaan Tupper sangat berjaya sehingga, pada masa kini, sebarang jenis bekas plastik sering dirujuk sebagai “Tupperware”!

Pada tahun 2020, jualan Tupperware berkembang pesat walaupun pandemik Covid-19, kerana lebih ramai orang tinggal di rumah lebih banyak pula bekas yang diperlukan untuk menyimpan makanan, berbanding makan di luar.

Jadi memang tidak dapat dinafikan kebaikan Tupperware, tetapi adakah plastik benar-benar bahan terbaik untuk menyimpan makanan?

sumber : purpleturtleco.com

Bilakah anda harus berhenti menggunakan Tupperware?

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan kepada anda bahawa sudah tiba masanya untuk anda shopping bekas tupperware baru!

  • Mempunyai kotoran dan bau yang tidak menyenangkan: Semasa jangka hayat Tupperware, sejumlah besar makanan disimpan di dalamnya, sama ada sayur-sayuran, buah-buahan, daging, dan lain-lain. Jangan lupa bahawa bekas ini diperbuat daripada polipropilena, iaitu bahan berliang

Secara jujurnya, siapa yang tidak pernah mempunyai belas tupperware yang sudah mula bertukar menjadi putihkan?

Apabila ia mula-mula muncul, kesan ini mungkin tidak menjejaskan kualiti bekas…

Tetapi ia juga tidak begitu menyenangkan. Dari masa ke semasa, jika noda putih ink tidak dibersihkan, ia akan semakin sukar untuk dubersihkan dan ditanggalkan atau menjadi mustahil untuk ditanggalkan, sekaligus ia akan meninggalkan bau yang tidak menyenagkan dan menyelerakan.

Tidak ada yang lebih buruk daripada memasak makanan, mengeluarkan bekas anda, dan sebaik sahaja anda menanggalkan penutupnya, bau busuk menusok ke dalam lubang hidung anda. Yuck!

sumber : theecohub.com, Kod botol plastik yang selamat digunakan

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like