Kod botol plastik yang selamat digunakan..| Mengetahui jenis jenis plastik dan penggunaan sangat penting bagi mengelakkan kesan penggunaan plastik kepada tubuh kita. Jadi, buat mereka yang berfikir semua botol plastik adalah sama, jom semak semula 7 jenis botol plastik yang paling biasa digunakan.

Baca juga : Maksud BPA Free vs. botol minuman biasa

Kod botol plastik yang selamat digunakan
Kod botol plastik yang selamat digunakan. Hi Sumber : plasticoceans.org

1) Polyethylene Terephthalate (PET or PETE)

Ini adalah salah satu plastik yang paling biasa digunakan. Ianya ringan, kuat,lutsinar dan sering digunakan untuk membungkus makanan, minuman dan fabrik (poliester).

Contoh plastik : Botol minuman, Botol/balang makanan (pembasuh salad, mentega kacang, madu, dsb.) dan pembungkus pakaian atau tali poliester.

Penggunaan : Hanya sekali penggunaan SAHAJA

2) High-Density Polyethylene (HDPE)

Secara kolektif, Polyethylene merupakan plastik yang paling biasa di dunia, tetapi ia dikelaskan kepada tiga jenis: Ketumpatan Tinggi, Ketumpatan Rendah dan Ketumpatan Rendah Linear. Polyethylene Berketumpatan Tinggi kuat dan tahan terhadap kelembapan dan bahan kimia, yang menjadikannya sesuai untuk karton susu, bekas, paip dan bahan binaan lain.

Contoh plastik : Karton susu, botol detergen, pelapik kotak bijirin, mainan, baldi, bangku taman dan paip tegar.

Penggunaan : Hanya sekali penggunaan SAHAJA

3) Polyvinyl Chloride (PVC or Vinyl)

Contoh plastik botol perfume. Gambar sekadar hiasan.

Plastik keras dan tegar ini tahan terhadap bahan kimia dan perubahan cuaca, menjadikan ia sangat dikehendaki untuk aplikasi bangunan dan pembinaan manakala. Hakikat bahawa ia tidak mengalirkan elektrik membuatkan ia biasa digunakan untuk aplikasi berteknologi tinggi, seperti wayar dan kabel.

Ia juga digunakan secara meluas dalam aplikasi perubatan kerana ia anti-kuman, mudah dinyahjangkit dan menyediakan aplikasi sekali guna yang mengurangkan jangkitan dalam penjagaan kesihatan.

Sebaliknya, kita mesti ambil perhatian bahawa PVC ialah plastik yang paling berbahaya kepada kesihatan manusia, yang diketahui dapat meresap toksin berbahaya sepanjang keseluruhan kitaran hayatnya (cth: plumbum, dioksin, vinil klorida).

Contoh plastik : Paip, kad kredit, mainan manusia dan haiwan peliharaan, longkang hujan, beg bendalir IV dan tiub perubatan serta topeng oksigen.

Penggunaan : boleh digunakan untuk penggunaan harian tetapi berbahaya jika digunakan untuk bekas makanan atau minuman.

4) Low-Density Polyethylene (LDPE)

Versi HDPE yang lebih lembut, jelas dan lebih fleksibel. Ia sering digunakan sebagai pelapik di dalam kotak minuman, dan dalam permukaan kerja tahan hakisan dan produk lain.

Contoh plastik : Bungkusan plastik/cling wrap, beg sandwic dan roti, pembungkus bubble, beg sampah, beg runcit dan cawan minuman.

Penggunaan : boleh diulang pakai.

5) Polypropylene (PP)

Ini adalah salah satu jenis plastik yang paling tahan lama. Ia lebih tahan haba daripada yang lain, yang menjadikannya sesuai untuk perkara seperti pembungkusan makanan dan penyimpanan makanan yang dibuat untuk menyimpan barang panas atau dipanaskan sendiri. Ia cukup fleksibel untuk membolehkan lenturan ringan, tetapi ia mengekalkan bentuk dan kekuatannya untuk masa yang lama.

Contoh plastik : Penyedut minuman, penutup botol, botol preskripsi, bekas makanan panas, pita pembungkus, lampin pakai buang dan kotak DVD/CD.

Penggunaan : boleh diulang pakai.

6) Polystyrene (PS or Styrofoam)

Sumber gambar : healthline.com

Lebih dikenali sebagai Styrofoam, plastik tegar ini mempunyai kos yang rendah dan merupakan penebat dengan sangat baik. Oa biasa dijadikan ruji dalam industri makanan, pembungkusan dan pembinaan.

Seperti PVC, Polystyrene dianggap sebagai plastik berbahaya. Ia dengan mudah boleh melarutkan toksin berbahaya seperti stirena (neurotoksin), yang kemudiannya boleh diserap dengan mudah oleh makanan dan dengan itu ditelan oleh manusia.

Contoh plastik : Cawan, bekas makanan bawa pulang, penghantaran dan pembungkusan produk, karton telur, kutleri dan penebat bangunan.

Penggunaan : tidak boleh diulang pakai.

7) Lain-lain

Kategori ini ialah tangkapan untuk jenis plastik lain yang tidak tergolong dalam mana-mana enam kategori lain atau gabungan berbilang jenis. Kami menyertakannya kerana kadangkala anda mungkin terjumpa kod kitar semula #7, jadi penting untuk mengetahui maksudnya. Perkara yang paling penting di sini ialah plastik ini biasanya tidak boleh dikitar semula.

Contoh plastik : Cermin mata, botol bayi dan sukan, barannb elektronik, CD/DVD, lekapan lampu dan kutleri plastik jernih.

Baca juga : Proses terjadinya emas dibumi

Kesimpulannya..

Kesimpulannya disini, diantara 7 jenis plastik yang biasa digunakan dalam industri pelbagai ini, hanya 3 jenis yang sesuai digunakan untuk industri makanan dan penyimpanan makanan iaitu :

  • Kod 2) High-Density Polyethylene (HDPE)
  • kod 4) Low-Density Polyethylene (LDPE)
  • Kod 5) Polypropylene (PP)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like