Proses terjadinya emas dibumi..| Pernah terfikir tak dari mana datangnya emas yang orang lombong dari bukit-bukit, sungai dan tanah? Baca ringkasan artikel berikut untuk mengetahui bagaimana emas terbentuk di bumi ini.

Apa itu emas

Proses terjadinya emas dibumi
Kedudukan emas didalam periodic table

Emas merupakan logam yang sangat berharga dimana pada awal sejarahnya digunakan untuk membuat duit syiling, barang perhiasan dan seni bentuk.

Sehingga tahun 1970, sistem penggunaan syiling emas tidak lagi dipraktikkan kerana kuantitinya yang semakin sedikit dan nilainya yang semakin tinggi.

Proses terjadinya emas dibumi
Hasil emas yang dilombong

Sehingga tahun 2020, sebanyak 201,296 tan emas direkodkan telah dilombong dari bumi. 50% daripada emas ini telah digunakan sebagai barang perhiasan, 40% digunakan untuk pelaburan dan selebihnya digunakan untuk pembuatan bahan industri.

Teori asal usul pembentukan emas dibumi

Supernova
Supernova angkasa. Sumber : wikipedia

Para saintis telah menganggap bahawa emas terbentuk daripada kejadian supernova (perlanggaran bintang) yang berlaku di angkasa.

Teori yang, mengatakan emas berasal daripada angkasa
 • Secara tradisinya, emas di alam semesta dianggap telah terbentuk melalui proses r (penangkapan neutron pantas) dalam nukleosintesis supernova.
 • Proses r diatas telah dikesan menghasilkan emas oleh spektrometer satelit.
 • Pada Ogos 2017, tanda spektroskopi unsur berat, termasuk emas telah dikesan oleh balai cerap elektromagnet dalam proses penggabungan bintang neutron GW170817
 • Model astrofizik semasa mencadangkan bahawa peristiwa penggabungan bintang neutron tunggal ini telah menjana antara 3 hingga 13 jisim emas yang ada di bumi.
 • Jumlah ini, bersama-sama dengan anggaran kadar kejadian peristiwa penggabungan bintang neutron ini, menunjukkan bahawa penggabungan tersebut mungkin menghasilkan emas yang mencukupi untuk mengambil kira kebanyakan kelimpahan hasilnya di alam semesta.
Teori hentaman asteroid
 • Semasa awal kedatangan emas yang dikatakan datang daripada angkasa ini kemudiannya telah masuk keteras paling dalam bumi. Ia disebabkan semasa awal pembentukan bumi, ia masih dalam bentu cecair.
 • Kiraa-kira 4 bilion tahun yang lalu, ketika bumi dihentam oleh asteroid, menyebabkan emas ini bergerak ke bahagian mantel dan permukaan bumi.
 • Asteroid yang membentuk kawah Vredefort 2.020 bilion tahun yang lalu sering dikreditkan dengan pembenihan lembangan Witwatersrand di Afrika Selatan dengan deposit emas terkaya di bumi.
 • Namun, senario ini kini dipersoalkan kerana batuan Witwatersrand yang mengandungi emas ini dikatakan telah wujud antara 700 dan 950 juta tahun sebelum kesan Vredefort.
 • Terdapat kajian lain yang menghakis teori asteroid ini dimana batu-batu yang mengandungi emas ini telah dilitupi oleh lapisan tebal lava Ventersdorp dan Kumpulan Besar Transvaal batu sebelum meteor melanda, dan dengan itu emas tidak benar-benar wujud semasa hentaman asteroid.
 • Apa yang dicapai oleh kesan Vredefort, bagaimanapun, adalah untuk memesongkan lembangan Witwatersrand sedemikian rupa sehingga batuan yang mengandungi emas dibawa ke permukaan hakisan semasa di Johannesburg, di Witwatersrand, hanya di dalam rim asal 300 km kawah diameter yang disebabkan oleh hentakan meteor.
 • Penemuan deposit pada tahun 1886 melancarkan Witwatersrand Gold Rush. Kira-kira 22% daripada semua emas yang dipastikan wujud dibumi sehingg hari ini telah diekstrak daripada batuan Witwatersrand ini.
Tteori terbaru yang mengatakan emas berasal daripada teras paling dalam bumi
Mantel lapisan bumi
Kedudukan lapisan mantel dibumi. Sumber : ZMS science

Pada tahun 2017, sekumpulan saintis antarabangsa, mengesahkan bahawa emas asalnya datang ke permukaan Bumi dari kawasan paling dalam di planet bumi iaitu mantel.

Ia dibuktikan dengan penemuan mereka di Deseado Massif di Patagonia Argentina.

Baca juga :

Sumber info : https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Supernova, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gold, https://www.google.com/amp/s/www.zmescience.com/science/geology/layers-earth-structure/amp/, Proses terjadinya emas dibumi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like