Ayat kursi merupakan ayat yang ke 255 didalam surah al-Baqarah. Surah al-Baqarah pula merupakan surah yang terpanjang dalam al-Quran. Apakah kelebihan mengamalkan ayat kursi dalam kehidupapn seharian?

Kelebihan mengamalkan ayat kursi
sumber : google image

Kelebihan mengamalkan ayat kursi berkait rapat dengan mendapatkan perlindungan dari Allah SWT. Dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Ubay bin Ka’ab ada menyatakan bahawa ayat kursi merupakan ayat yang paling mulia di dalam Al-Qur’an.

Pada bacaan ayat kursi terkadung tentang keesaan Allah SWT Serta kekuasaan Allah yang mutlak. Didalam setiap ayat-ayat pada ayat kursi terkandung banyak maksud tentang keutamaan dan manfaatnya. Amalam pembacaan ayat ini dapat mempengaruhi jiwa dan rohani seseorang.

 Dalam tafsiran Ibnu Katsir terdapat penjelasan bahawa, “Ayat kursi memiliki kedudukan yang sangat agung. Dalam hadits shahih dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam disebutkan bahwa ia merupakan ayat teragung yang terdapat dalam Al Qur’an.” (Tafsir Al Qur’an Al-‘Azhim).

https://youtu.be/aZpXyjGqkS0
1. Menjadi ayat yang teragung dalam al Quran

Rasulullah pernah bertanya kepada Ubay bin Kai, “Ayat apakah yang paling utama di dalam Al-Qur’an”?

lalu Ubay bin Kai menjawab, “Ayat paling utama dalam kitabullah adalah ayat kursi.”

Dan Rasulullah SAW menepuk dada Ubay dengan perlahan sambil berkata, “Wahai Abu Mundzir semoga engkau selalu bahagia dengan ilmu yang engkau miliki.” (HR Muslim).

Al Hayyu dan Al Qayyum merupakan antara nama Allah yang membuatkan ayat ini menjadi ayat yang teragung didalam kalam Allah

2. Memiliki Keagungan Melebihi Langit dan Bumi

Rasulullah S.A.W pernah bersabda:

“Tidakkah Allah menciptakan langit dan bumi melebihi agungnya ayat kursi, (karena di dalam ayat kursi tersebut telah mencakup Nama dan Sifat Allah).”

Kalamullah atau ucapan daripada Allah itu adalah lebih agung daripada ciptaannya yang lain. Sufyan Ats-Sauri ada menjelaskan tentang perkara ini.

3. Amalan bacaan zikir sebelum tidur

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Jika engkau mendatangi tempat tidur (di malam hari), maka bacalah ayat kursi. Nescaya Allah akan selalu menjagamu dan syaitan pun tidak akan mengganggu tidurmu hingga pagi tiba.” (HR Al-Bukhari).

Ayat diatas jelas menunjukkan bahawa ayat kursi dapat menjaga dan melindungi kita ketika tidur. Maka, baiklah sekiranya kita mengamalkan selawat kursi ini sebelum tidur.

4. Mendapat syurga Allah

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Barangsiapa yang membaca ayat kursi setelah selesai solat, maka tidak akan ada yang menghalanginya masuk ke syurga kecuali kematian.” (HR An-Nasai dinilai shahih oleh Syaikh Al-Abani).

Ayat diatas menjelaskan bahawa ayat kursi merupakan perantara yang dapat mengantarkan kamu masuk ke surga. Selama kita masih hidup dan menamalkan ayat kursi setelah solat maka kita akan selalu mendapatkan kemuliaan untuk memasuki syurga Allah.

Baca juga : Kisah lebah dalam al Quran dan pengajarannya.

Rujukan : https://hot.liputan6.com/read/4160669/7-manfaat-membaca-ayat-kursi-bagi-kehidupan-lengkap-dengan-bacaannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like