Haiwan paling setia : Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa haiwan merupakn makhluk ciptaan Allah yang mempunyai otak, tetapi tidak memiliki akal. Jadi haiwan memang tidak boleh berfikir seperti manusia. Bercakap tentang kesetiaan di alam haiwan, ternyata sebenarnya terdapat juga haiwan yang setia dengan pasangan mereka sehingga hujung nyawa.

Jom lihat 10 haiwan berikut yang paling setia dengan pasangan hidup mereka. Malah kalah dengan manusia ye!

1.~Parakeet (Burung kakak tua/burung Nuri bersaiz kecil)
sumber : petkeen

Parakeet adalah salah satu daripada banyak spesies burung nuri kecil hingga sederhana, dalam beberapa genera, yang umumnya mempunyai bulu ekor panjang. Ejaan lama yang kadang kala ditemui ialah parket atau parket. Dalam bahasa Inggeris Amerika, perkataan parakeet biasanya merujuk kepada budgerigar. Budgerigar adalah spesies parakeet.

Burung ini merupakan haiwan sosial yang akn merasa kesunyian dan sedih ketika mereka tidak mempunyai kumpulan kawanan. Ia adalah salah satu haiwan yang paling setia kepada pasangannya.

Jika burung ini dibela didalam sangkar, mereka akan sangat memerlukan pasangan. Pasanganlah yang akan membuatkan hidup mereka lebih bahagia. Dikatakan juga, burung Nuri jenis ini juga sangat takut melihat kematian. Jika mereka melihat ada rakan mereka yang mati, maka yang lain-lain boleh mengalami masaalah anxiety yang teruk.

Burung parakeet bukan sahaja setia, malah mereka sangat kecil dan comel.

2.~ Berang-berang (spesis keluarga memerang)
sumber : icreb.org

Berang ialah haiwan yang tinggal berdekatan dengan air. Mereka adalah sebahagian daripada keluarga haiwan memerang. Terdapat pelbagai jenis berang-berang, ada yang tinggal disungai dan ada juga yang tinggal dilaut. Memerang hidup di setiap benua kecuali Australasia dan Antartika.

Berang-berang merupakan haiwan yang yang membuat ampangan disungai-sungai. Jadi berang-berang memang diperlukan dalam ekosistem.

Berang-berang adalah haiwan monogami (hanya berkahwin dengan satu pasangan) bahawa ia akan tetap setia sehingga pasangannya mati. Kedua ibu bapa bekerjasama, menjaga sarang, membuat lubang besar, dan saling menyokong agar dapat bertahan.

Ketika mereka dewasa, berang-berang muda meninggalkan koloni untuk membentuk yang kumpulan yang baru. Namun, apabila terdapat kekurangan makanan, berang-berang akan tetap bersama keluarga mereka menunggu sehingga makanan lebih banyak. Walaupun mereka berdikari, dapat diperhatikan bahawa berang-berang tidak menjauh dari ibu bapa mereka ketika mereka akan membuka jajahan baru.

3.~ Penguin jambul kuning
sumber : penguins.info

Istilah penguin berjambul adalah nama umum yang diberikan secara kolektif untuk spesies penguin genus Eudyptes. Bilangan spesies yang tepat dalam genus bervariasi antara empat dan tujuh bergantung, dan spesies Kepulauan Chatham mungkin telah pupus pada abad ke-19.

Semua penguin hitam dan putih dengan bulu kuning, mata merah terdapat di pulau-pulau Sub-antartika di lautan selatan dunia. Setiap kali musim mengawan mereka akan bertelur dua biji tetapi membesarkan hanya satu anak penguin setiap musim pembiakan. Kebiasaannya telur pertama akan lebih kecil berbanding telur kedua.

Pada musim panas kebiasaannya, penguin jambul kuning akan kembali ke tempat mereka dilahirkan untuk bertemu pasangan yang sesuai untuk membentuk pasangan yang setia seumur hidup. Mereka yang sudah berpasangan kembali ke Antartika ke tempat yang tepat di mana mereka terakhir bersarang.

Sebenarnya, penguin jambul kuning boleh menjadi sangat agresif jika mereka melihat penguin lain berusaha menggoda pasangannya. Mereka mempunyai ritual yang sangat aneh namun intim, dan setelah mengawan, mereka akan menjaga telurnya.

4.~ Swan (angsa)
haiwan paling setia
sumber : bostonglobe.com

Angsa adalah burung keluarga Anatidae dalam genus Cygnus. Saudara terdekat angsa termasuk angsa dan itik. Angsa dikelompokkan dengan angsa yang berkait rapat di subfamily Anserinae di mana mereka membentuk suku Cygnini.

Angsa merupakan haiwan yang sangat setia pada wilayah pembiakan mereka dan pasangan. Mereka boleh menjadi agresif terhadap angsa lain dan bahkan terhadap manusia jika angsa itu adalah domestik. Mereka menjalin hubungan jangka panjang dengan pasangan mereka, dan bahkan setelah mati, mereka tidak pernah mencari pasangan lain lagi.

5.~ Monyet Gibbon
sumber : nationalgeographic.com

Gibbons merupakan kera dalam keluarga Hylobatidae. Keluarga ini secara historis mengandungi satu genus, tetapi kini terbahagi kepada empat genera dan 18 spesies yang masih ada. Gibbons tinggal di hutan hujan subtropis dan tropis dari timur Bangladesh sehingga Timur Laut India, selatan China dan Indonesia (termasuk pulau-pulau Sumatera, Borneo, dan Jawa).

Juga disebut kera yang lebih rendah atau kera kecil, gibbon berbeza dengan kera besar (simpanse, bonobos, gorila, orangutan dan manusia) kerana lebih kecil. Ini menunjukkan dimorfisme seksual yang rendah, dan tidak membuat sarang. Seperti semua kera, gibon tidak berbisa dan berbahaya. Cara pergerakan utama mereka, melibatkan berayun dari cabang ke cabang untuk jarak hingga 15 m (50 kaki), dengan kecepatan setinggi 55 km / jam (34 mph). Mereka juga dapat melakukan lompatan hingga 8 m (26 kaki), dan berjalan dua kali lipat dengan mengangkat tangan untuk keseimbangan. Mereka adalah mamalia yang paling cepat dan lincah dari semua mamalia yang habitatnya dengan pokok.

Bergantung pada spesies dan jenis kelamin, warna bulu gibbon bervariasi dari warna coklat gelap hingga coklat muda, hitam dan putih. Gibbon yang “putih” sepenuhnya jarang berlaku.

Gibbons adalah antara haiwan yang membentuk ikatan sepanjang hayat dengan pasangannya. Bagi mereka, ini adalah kelebihan untuk mengoptimumkan sumber daya mereka, dan menurunkan jumlah tenaga yang mereka gunakan ketika melindungi wilayah mereka.

6.~ Serigala Kelabu
sumber : goodnewsnetwork.org

Serigala yang asalnya dari seluruh Eurasia dan Amerika Utara. Peningkatan komuniti manusia telah menyebabkan pengurangan habitat asal serigala sehingga 1/3 daripada habitat pada satu satu jangka masa yang lalu.

Serigala kelabu kebiasaannya hidup dalam kumpulan mereka di mana terdapat jantan alfa dan betina alfa. Ketua daripada jantan dan betina alfa inilah yang akn mengembang biakkan kumpulan serigala ini. Serigala sangat setia pada pasangan mereka dan akan mati menjaga anak kecil mereka.

7.~ Ikan layang-layang Perancis
haiwan paling setia
sumber : life-sea.blogspot

Nama saintifik Ikan Layang-layang Perancis adalah Pomacanthus paru. Ikan laut ini terkenal kerana kesetiaan kepada pasangannya. Walaupun mereka tidak menjaga indukan kecil mereka setelah menetas, pasangan angelfish Perancis hidup bersama selama-lamanya dan saling mempertahankan dari serangan dari ikan lain.

Ikan layang-layang Perancis boleh dijumpai pada kedalaman antara 3 hingga 100 m kedalam paras laut. Habibat mereka biasanya di terumbu karang di mana biasanya dijumpai secara berpasangan. Dietnya terdiri daripada span, alga, bryozoans, zoantharians, gorgonians dan tunicates. Pasangan ini sangat bersifat wilayah, dan biasanya kedua-duanya bersungguh-sungguh mempertahankan wilayah mereka dari jiran mereka.

8.~ Burung hantu
haiwan paling setia
sumber : treehugger.com

Burung hantu adalah burung dari urutan Strigiformes, yang merangkumi lebih dari 200 spesies pemangsa yang kebanyakannya bersendirian dan nokturnal yang ditandai dengan keadaan tegak dan tetap, kepala besar dan lebar, penglihatan teropong, pendengaran binaural, talon tajam, dan bulu yang disesuaikan untuk penerbangan senyap.

Burung ini sangat setia dan mereka tetap monogami kepada pasangannya, tidak hanya pada musim mengawan, tetapi juga sepanjang hidupnya. Mereka berdua akan bekerjasama dalam menjaga dan memberi makan anak mereka. Burung hantu juga sangat pelindung, dan ibu burung sering kehilangan nyawa dalam usaha melindungi anak mereka, kadang-kadang terhadap pemangsa yang ukurannya dua kali ganda besarnya.

9.~ Helang Botak (Bald Eagle)
haiwan paling setia
sumber : allaboutbords.org

Helang botak (Haliaeetus leucocephalus) adalah burung pemangsa yang dijumpai di Amerika Utara. Habitatnya merangkumi sebahagian besar Kanada, Alaska, Amerika Syarikat, dan Mexico utara. Ia biasanya dijumpai berhampiran perairan terbuka yang besar dengan bekalan makanan yang banyak dan pokok-pokok tua untuk bersarang.

Helang botak akan berkawin seumur hidup dengan pasangannya. Helang botak memilih untuk setia sehingga mati, atau sehingga pasangannya sudah tidak boleh beranak. Mereka akan bersama-sama menjaga sarang, menjaga anak dan bergilir mencari makanan.

10.~ Anai-anai
haiwan paling setia
sumber : wikipedia

Anai-anai merupakan antara haiwan yang sangat setia dengan pasanganya. Setelah proses mengawan bermula, anai-anai akan mencari tempat untuk berkembang biak. Sekiranya berjaya, mereka akan memulakan kawasan baru dan menjadi Raja dan Ratu. Jika sebaliknya, mereka akan bersama-sama mati.

Baca juga :

Rujukan : animalwised.com, wikipedia, haiwan paling setia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like