10 haiwan yang comel dan kecil sesuai dipelihara..|Memilih haiwan kesayangan kecil yang sesuai untuk kediaman anda bukanlah perkara kecil. Dengan semua pilihan yang sangat kecil, sukar untuk menentukan sama ada penambahan baru keluarga anda harus mempunyai sirip atau bulu. Bagaimanapun, beberapa haiwan peliharaan memerlukan banyak penjagaan dan perhatian, sementara yang lain lebih suka ditinggalkan sendirian. Itu semua bergantung pada berapa banyak masa dan usaha yang ingin anda habiskan untuk menjadi pemilik haiwan kesayangan.

Anda juga harus mempertimbangkan sama ada anda ingin jenis haiwan kesayangan yang boleh anda gayakan di sofa atau lebih suka menonton dari jarak jauh. Terdapat beberapa haiwan peliharaan yang tidak sesuai di rumah dengan kanak-kanak prasekolah.

Jadi, di mana anda akan bermula? Kami mempunyai 10 haiwan kesayangan yang popular yang, dengan satu cara atau cara lain, memberi ganjaran kepada pemiliknya dengan senang hati.

10 haiwan yang comel dan kecil sesuai dipelihara..|

10. Guinea Pig

Ketika haiwan peliharaan kecil pergi, guinea pig – juga dikenali sebagai cavies – adalah raksasa maya. Sebenarnya, masing-masing dari 13 baka guinea pig yang diakui oleh American Cavy Breeders Association boleh menimbang hingga 3 paun atau 1.360 gram (itu banyak dibandingkan dengan burung parkit). Mereka datang dalam beberapa warna dan corak, dan boleh mempunyai rambut pendek atau panjang.


Jangka hayat :

Lima hingga 10 tahun

Sesuai untuk :

Kanak-kanak dari pelbagai usia; haiwan peliharaan “pemula” yang hebat

Cara pemakanan :

Pelet komersial, rumput kering, sayur-sayuran segar dan air; dos vitamin C harian

Perumahan dan Latihan:

Babi Guinea memerlukan banyak latihan. Peruncit haiwan peliharaan menjual kandang mudah alih di mana guinea pig anda dapat meneroka persekitaran dalaman atau luaran dengan selamat. Anda boleh menambah paip untuk haiwan kesayangan anda berjalan atau menawarkan tempat persembunyian seperti kotak kecil. Namun, tahanlah keinginan untuk menambah roda latihan ke dalam sangkarnya. Ini kerana berlari dengan roda boleh menyebabkan kecederaan pada punggung atau kaki babi guinea anda.

Perlu diketahui :

Guinea Pigsebenarnya berasal dari Amerika Selatan (bukan Guinea) dan sekali pun bukan babi.


09. Hamster

Kadang-kadang disebut “pocket pets” kerana saiznya yang kecil, hamster mempunyai daya tarik haiwan peliharaan dalam rangkap tiga: Mereka comel, berbulu dan sangat ramah. Orang-orang mula menjadikan hamster sebagai haiwan peliharaan pada tahun 1930-an, dan haiwan peliharaan yang mudah dijaga ini semakin popular sejak itu. Keturunan hamster yang paling biasa termasuk hamster Syria (juga dikenali sebagai hamster emas), yang panjangnya boleh mencapai 7 inci (17 sentimeter). Hamster kerdil Roborovski, sebaliknya, panjangnya hanya 2 inci (7 sentimeter).


Jangka hayat :

Dua atau tiga tahun

Sesuai untuk :

Kanak-kanak berumur 8 tahun ke atas; hamster adalah aktif waktu malam – tidak seperti kanak-kanak kecil

Cara pemakanan :

Pelet komersial, air tawar; kadang-kadang makanan segar dan sayur-sayuran segar, dan keju

Perumahan dan Latihan:

Kandang hamster berkerja dengan bahagian bawah tanah yang kukuh; roda hamster, tiub dan mainan lain. Kertas atau tisu yang dicincang menjadikan tempat tidur yang baik. Sebilangan besar hamster tidak keberatan tinggal sendirian. Sebenarnya, mereka cenderung agresif dalam pasangan sesama jenis.

Perlu diketahui :

Sekiranya anda menggunakan dua hamster dari lawan jenis, anda mungkin akan mempunyai banyak baby hamster. Ini kerana kehamilan hamster hanya memakan masa sekitar dua minggu, dari awal hingga akhir. Mengapa terburu-buru? Ini semua adalah sebahagian daripada reka bentuk semula jadi untuk mengekalkan pembiakan.


08. Gecko

Iklan insurans kereta tidak terkecuali, ada sesuatu yang menarik tentang gecko hijau yang kecil. Walau bagaimanapun, salah satu haiwan peliharaan gecko yang paling popular sebenarnya tidak berwarna hijau sama sekali. Ini leopard gecko, dan ia mempunyai corak bintik coklat yang menyeluruh. Ia juga membuatkan ini haiwan kesayangan kecil. Haiwan peliharaan ini secara semula jadi pemalu, tetapi dengan sabar anda dapat memperoleh kepercayaan mereka. Anda akan diberi gecko yang dengan senang hati akan menjelajahi tangan yang memegangnya.


Jangka hayat :

Sehingga 20 tahun

Sesuai untuk :

Kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas

Cara pemakanan :

Cacing dan cengkerik, air tawar

Perumahan dan Latihan:

Terarium yang dipanaskan antara 75 darjah hingga 85 darjah Fahrenheit (24 hingga 29 darjah Celsius) pada siang hari, dan hanya sedikit lebih sejuk pada waktu malam. Latihan minimum, terutamanya jika terdapat batu atau kepingan kayu di mana ia dapat bersembunyi.

Perlu diketahui :

Kesalahan penanganan dapat menyebabkan tokek melepaskan ekornya, yang merupakan mekanisme pertahanan semula jadi. Ia suka menghabiskan waktu malam dengan memberi makan dan menyelidiki persekitarannya tempat tidur tidur, yang disediakan untuk waktu siang.


07. Parrots

Burung nuri berwarna-warni, meriah dan suka bermain. Terdapat lebih daripada 350 jenis burung kakak tua; warnanya berkisar dari merah dan hijau yang cerah hingga kelabu dan hitam yang megah, dan boleh berukuran kecil (sekitar 3 inci atau hampir 8 sentimeter) atau cukup besar (hingga 40 inci atau lebih dari 100 sentimeter). Apabila diberi banyak ruang hidup, latihan dan perhatian positif, burung-burung yang sangat cerdas ini sangat menyayangi pemiliknya. Sebilangan besar burung ini mempunyai kemampuan luar biasa untuk meniru suara manusia, serta suara lain. Jangan terkejut jika burung nuri anda mula meniru anjing yang menggonggong, kucing yang menggelikan atau bahkan ringtone khas telefon bimbit anda.


Jangka hayat :

Sehingga 80 tahun

Sesuai untuk :

Mana-mana umur, tetapi lebih baik untuk remaja dan orang dewasa

Cara pemakanan :

Campuran benih komersial, air tawar; sayur-sayuran dan buah-buahan segar

Perumahan dan Latihan:

Kandang harus cukup besar untuk burung terbang jarak pendek dan harus dibersihkan setiap hari. Melapisi kandang dengan lapisan kerikil yang tipis akan membantu proses pembersihan – dan pencernaan burung nuri.

Perlu diketahui :


06. Rabbits

Mereka boleh datang ketika dipanggil, menggunakan kotak sampah dan bersenam dengan tali. Kedengarannya seperti campuran kualiti kucing dan anjing yang pelik, tetapi untuk haiwan peliharaan rumah ini, semuanya ada dalam sehari. Terdapat lebih daripada 60 baka arnab di Amerika Syarikat, jadi anda boleh memilih dari pelbagai ukuran, warna dan panjang telinga. Berat pun menjadi pilihan, kerana arnab boleh memberat antara 2 hingga 13 paun.


Jangka hayat :

Lima hingga 10 tahun

Sesuai untuk :

Kanak-kanak berumur 8 tahun ke atas

Cara pemakanan :

Pelet komersial, sayur-sayuran segar untuk makanan, air tawar

Perumahan dan Latihan:

Kandang arnab boleh hidup kawasan dalaman sahaja dengan lantai yang kukuh. Arnab memerlukan banyak latihan; kandang yang dibuat khas dapat menyediakan persekitaran luar yang selamat untuk melompat, begitu juga dengan ruang tertutup yang tertutup. Sebilangan arnab boleh dilatih untuk berolahraga dengan menggunakan tali leher.

Perlu diketahui :


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like