Bela ikan tilapia : ikan tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan cichlid dari kumpulan biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, kadang-kadang boleh dijumpai di habitat air payau. Ia bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara.

Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan omnivor (makan daging dan tumbuhan) dengan kecenderungan memakan tumbuhan, rumpair lembut dan algae. Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia. Di mana ikan tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia semakin menjadi spesies penceroboh ceroboh yang bermasalah kepada ekosistem air tawar.

Ringkasan tajuk :

Asal permulaan penternakan ikan tilapia

Ikan Tilapia adalah salah satu dari tiga jenis ikan utama yang ditangkap pada zaman Talmud dari Laut Galilea, khususnya pesisir Galilean. Pada hari ini, dalam bahasa Ibrani Moden, spesies ikan ini disebut amnoon. Spesies ini telah menjadi sasaran perikanan artisanal skala kecil di kawasan ini selama ribuan tahun.

Nama umum “tilapia” ‘didasarkan pada nama genus cichlid Tilapia, yang sendiri merupakan latinisasi tlhapi, kata Tswana untuk “ikan”. Ahli zoologi Scotland Andrew Smith menamakan genus pada tahun 1840.

Ciri-ciri ikan tilapia
sumber : wikipedia

Tilapia biasanya mempunyai badan yang lebar dan tebal. Satu set otot yang kompleks membolehkan tulang faring atas dan bawah digunakan sebagai set rahang kedua untuk memproses makanan. Mereka adalah pengumpan yang cekap yang dapat menangkap dan memproses pelbagai jenis makanan.

Mulut mereka biasanya sukar ditutup rapat kerana mempunyai bibir yang lebar dan sering bengkak. Rahang mereka mempunyai gigi yang berbentuk kon tajam. Ikan tilapia juga mempunyai sirip punggung yang panjang, dan garis lateral yang sering putus hujung ekornya. Ikan Tilapia boleh membesar sehingga 2 kaki.

Tilapia sangat peka pada perubahan suhu sekeliling. Ia boleh menyesuaikan diri dengan keadaan yang ekstrim. Contohnya adalah di Laut Salton, di mana ikan nila masih hidup didalam air payau walaupun kepekatan garam yang begitu tinggi sehingga ikan laut lain tidak dapat bertahan.

Tilapia juga dikenal sebagai spesies pemerah mulut, yang bermaksud mereka membawa telur yang disenyawakan di dalam mulut mereka selama beberapa hari setelah kantung kuning anak ikan menghilang.

3 jenis ikan tilapia yang sering dibela di malaysia

Ikan tilapia sering dijadikan sebagai sumber makanan dan ikan hiasan didalam akuarium. Tilapia mempunyai spesis yang banyak, tetapi kebiasaan yang sering dilihat dibela oleh penternak ialah ikan tilapia merah, ikan tilapia hitam dan ikan tilapia biru.

Menunjukkan gambar ikan tilapia merah
Gambar ikan tilapia hitam
Gambar ikan tilapia biru
Tilapia sebagai ikan exotic dan spesis penceroboh

Tilapia telah digunakan sebagai kawalan biologi untuk masalah tanaman akuatik tertentu. Mereka memakan tumbuhan akuatik terapung seperti duckweed. Ia juga memakan beberapa alga berkelompok. Di Kenya, ikan tilapia diperkenalkan untuk mengendalikan nyamuk, yang menyebabkan malaria, kerana mereka boleh memakan larva nyamuk, sehingga mengurangi jumlah nyamuk betina dewasa dan vektor peningkatan penyakit ini. Manfaat ini, bagaimanapun, sering dibandingkan dengan aspek negatif tilapia sebagai spesies penceroboh.

Tilapia tidak dapat bertahan hidup di iklim sederhana kerana memerlukan air suam. Kebanyakan spesies tilapia boleh bertahan antara 52 hingga 62 ° F (11 hingga 17 ° C) ). Akibatnya, mereka tidak dapat menyerang habitat sederhana dan mengganggu ekologi asli di zon sederhana.

Namun, mereka telah tersebar melampaui titik pengenalan mereka di banyak habitat tropika dan subtropika segar dan hutan payau. Mereka sering mengganggu spesies asal habitat dengan ketara. Oleh kerana itu, ikan nila berada dalam senarai 100 Spesies Invasif Alien Terburuk di Dunia IUCN.

Baca halaman seterusnya..

Ikan Tilapia sebagai sumber pemakanan kepada seluruh dunia

Ikan tilapia boleh diproses menjadi fillet tanpa kulit bergantung kepada ukuran fillet ikan. Rasa yang dihasilkan dari daging tilapia boleh menjadi tawar ini biasanya disebabkan oleh geosmin dan 2-metilisoborneol. Iaitu produk organik cyanobacteria di mana ia sering didapati secara sporadis di badan air dan tanah. Rasa ini tidak menunjukkan kesegaran atau kmenjadikan produk ini tidak menarik bagi pengguna. Prosedur kawalan kualiti yang sederhana diketahui berkesan dalam memastikan kualiti ikan sentiasa segar dan mempunyai rasa yang baik.

Tilapia mempunyai kadar merkuri yang sangat rendah, kerana mereka tumbuh dengan cepat, kurus, dan berumur pendek, dengan diet vegetarian terutamanya. Jadi merkuri yang terdapat dalam badan mangsa yang dimakan tidak mudah terkumpul.

Ikan Tilapia mempunyai khasiat lain seperti rendah lemak tepu, kalori, karbohidrat, natrium, dan merupakan sumber protein yang baik. Mereka juga mengandungi fosfor mikronutrien, niasin, selenium, vitamin B12, dan kalium.

Di Malaysia, Ikan Tilapia menjadi kegemaran kepada sebahagian netizen kerana rasanya yang segar, senang dimakan kerana tidak banyak tulang halus. Serta harganya yang murah untuk dimiliki.

Contoh resepi yang menggunakan Ikan Tilapia
Tahukah anda, banyak lagi kegunaan dan kebaikan ikan tilapia selain sumber pemakanan

Sehingga kini, Ikan Tilapia berfungsi telah berfungsi sebagai kawalan biologi semula jadi untuk kebanyakan masalah tanaman akuatik. Mereka memakan tumbuhan akuatik terapung, seperti duckweed dan alga. Tetapi kebanyakan tumbuhan tenggelam “tidak diingini”. Di Amerika Syarikat dan negara-negara seperti Thailand, mereka menjadi kaedah pilihan kawalan tanaman untuk mengurangkan atau menghilangkan penggunaan bahan kimia beracun dan algaecida yang berasaskan logam berat.

  • Membantu meningkatkan populasi, saiz dan kesihatan ikan lain didalam kolam. : Tilapia jarang bersaing dengan ikan “kolam” lain untuk mencari makanan. Sebaliknya, kerana mereka memakan tumbuh-tumbuhan dan nutrien yang tidak digunakan oleh spesies ikan lain dan secara substansial mengurangkan detritus yang kekurangan oksigen
  • Sumber makanan bagi burung. : Pembesaran dan pembiakan yang pesat menjadikan ia salah satu sumber pemakanan bagi burung yang mudah didapati
  • Tilapia dapat diternak dengan udang secara simbiotik. : secara positif meningkatkan hasil produktif keduanya.
  • Di Kenya, Ikan Tilapia membantu mengawal nyamuk, yang membawa parasit malaria. Mereka memakan larva nyamuk, sekaligus mengurangkan penyebaran penyakit ini.
  • Di Brazil, kulit ikan tilapia (Oreochromis niloticus) digunakan sebagai pembalut dalam percubaan klinikal baru untuk merawat luka bakar.
  • Di Amerika Syarikat, kulit ikan ini telah berjaya digunakan untuk merawat luka tahap ketiga pada cakar dua beruang hitam yang ditangkap di Thomas California. Contoh lain ia dapat merawat luka bakar di kaki beruang hitam di California.

Baca juga :

Rujukan : wikipedia, sinarharian.com,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like