Mengantuk selepas makan..| Ketika anda kembali ke tempat kerja selepas makan tengah hari, anda mungkin tertanya-tanya: Mengapa saya mesti mengantuk selepas makan? Mengapa ia berlaku? Adakah kerana apa yang anda ambil untuk makan tengah hari?

Jom lihat apa punca sebenar perkara ini berlaku:

Mengantuk selepas makan
sumber : google image
1# Proses penghadaman

Menurut kenyataan dari pakar diet dan sukan, merasa letih selepas makan itu adalah perkara normal. Terdapat beberapa punca untuk anda mengalami rasa letih dan mengantuk selepas makan, tetapi punca yang paling utama adalah kerana proses pencernaan di dalam perut anda.

Mungin anda tidak perasan tentang perkara ini. Tetapi badan anda akan menggunakan sejumlah tenaga untuk mencerna makanan tengah hari anda.

Umum mengetahui, badan manusia memerlukan tenaga untuk berfungsi dan bertahan. Tenaga ini terhasil dari pemakanan yang anda ambil, yang dipecahkan melalui proses pencernaan dan diubah menjadi bahan bakar atau glukosa. Proses seterusnya dimana makronutrien ini akan memberi kalori (atau tenaga) kepada tubuh mausia.

Mengantuk selepas makan
sumber : google imgae

2# Jumlah insulin yang terhasil selepas makan

Sebab lain mengapa anda akan merasa mengantuk setelah makan tengah hari, atau setelah makan secara umum, adalah kerana jumlah insulin yang terhasil. Pada dasarnya hormon ini boleh membentuk mood gembira dan mengantuk anda.

Terutama jika anda mengambil makanan yang bergula, pankreas anda akan menghasilkan insulin yang kemudian diubah menjadi glukosa. Dimana ia akan beredar di dalam darah dan menjadi glikogen di dalam sel badan manusia.

sumber : google image

Penghasilan insulin yang berlebihan menyebabkan triptofan asid amino penting bergerak ke otak. Apabila sampai ke otak, ia akan menyebabkan peningkatan pengeluaran serotonin dan melatonin, yang merupakan dua neurotransmitter yang mempunyai kesan menenangkan dan membantu anda tidur. Menariknya, sekitar 90 peratus serotonin badan terdapat di usus, di mana ia mengatur pergerakan usus.

Jumlah karbohidrat yang anda ambil ketika makan tengah hari juga boleh mempengaruhi bagaimana anda boleh mengantuk selepas itu. Makanan yang mengandungi karbohidrat seperti roti, pasta, beras dan kentang meningkatkan pengeluaran neurotransmitter yang dikenali sebagai serotonin, yang dapat meningkatkan mood kita tetapi juga membuat kita merasa puas dan mungkin mengantuk.

3# Anda mungkin mengalami alergi pada makanan

Faktor lain yang boleh menyebabkan rasa mengantuk setelah makan adalah jika anda mengalami alergi makanan atau intoleransi.

Alergi dan intoleransi makanan biasanya dikaitkan dengan masalah pencernaan seperti kembung, gas, refluks, pencernaan, sembelit atau cirit-birit, serta kelesuan.

4# Kuantiti makanan yang diambil

Pakar pemakanan dan diet juga ada menyatakan bahawa, makan yang diambil secara berlebihan dan pengambilan makanan berlemak dapat membuat anda merasa mengantuk kerana badan harus bekerja lebih masa dan menggunakan lebih banyak tenaga untuk menguraikan jumlah makanan tersebut.

5# Jenis makanan yang diambil

Walaupun semua makanan dicerna dengan cara yang sama, tidak semua makanan mempengaruhi tubuh anda dengan cara yang sama.

Sebagai contoh, anda mungkin pernah mendengar bahawa daging ayam turkey dapat membuat anda merasa lebih mengantuk daripada makanan lain. Turkey dan makanan berprotein tinggi lain seperti bayam, kacang soya, telur, keju, tahu dan ikan mengandungi kadar triptofan yang lebih tinggi. Kajian menunjukkan bahawa ceri (terutama ceri masam) mempengaruhi tahap melatonin, yang merupakan hormon yang bertanggungjawab untuk mendorong rasa ingin tidur.

Makanan lain yang memberi rasa mengantuk adalah roti putih, terutama jika dibandingkan dengan roti gandum atau roti multigrain.

Apabila anda mengkonsumsi roti putih, tubuh anda dengan cepat menyerap fibre tanpa serat dan gula halus dengan cepat, yang menyebabkan kenaikan kadar glukosa darah anda. Lonjakan inimengakibatkan penurunan kadar glukosa dalam darah, sekaligus menyebabkan perasaan letih dan mengantuk.

6# Corak tidur yang tidak mencukupi

Jika anda tidak mendapat tidur yang berkualiti, anda akan lebih cenderung untuk merasa mengantuk selepas makan. Apabila anda kurang tidur, tubuh anda akan cuba untuk mencari keseimbangan. Selepas anda makan, anda akan berasa kenyang dan santai, ketika ini tubuh anda akan cuba untuk mencari peluang dan memaksa anda untuk mendapatkan tidur yang diperlukan.

Untuk mengelakkan dari mengantuk selepas makan, adalah penting untuk anda mendapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi. Walau bagaimanapun, jika tubuh anda tetap menginginkan tidur selepas makan tengahari, anda mungkin patut tidur. Ini kerana tidur sekejap selepas makan tengahari terbukti berkesan membuatkan diri lebih bersemangat; fizikal dan mental.

Anda juga berminat :

Rujukan : huffintingpost, verywealthhealth, majalhsains

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like