Cara mudah guna Google Classroom..| Pembelajaran secara online bermula semenjak tahun 2019 lagi dimana ketika negara diarahkan perintah berkurung disebabkan penyebaran virus covid-19.

Jika anda belum pernah menggunakan Google Classroom, jom ikuti langkah berikut yang ringkas dan mudah untuk anda memahami platform ini.

Cara mudah guna Google Classroom

Cara mudah guna Google Classroom

Lihat langkah-langkah ini untuk menyediakan kelas didalam Google Classroom

1. Pergi ke: classroom.google.com.

Google classroom kini tersedia untuk akaun pembelajaran serta akaun Gmail biasa anda. Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Google boleh menggunakan platform Google Classroom ini.

2. Klik pada butang “+” di bahagian atas sebelah kanan untuk mencipta kelas pertama anda.
(Ia terletak di sebelah ikon papan dam yang anda gunakan untuk mengakses semua apl anda.) Kemudian klik “Buat kelas.”

Jika anda pertama kali masuk ke Google Classroom, skrin anda mungkin akan kelihatan seperti link di atas. (Klik pada create class)
Jika anda sudah mempunyai beberapa kelas, ia akan dipaparkan pada skrin utama ini. Anda boleh menambah kelas baharu dengan butang “+”.

3. Tambahkan maklumat tentang kelas anda.
  • Anda mesti menambah nama untuk kelas anda. Beginilah cara pelajar anda akan mengenal pasti kelas anda apabila mereka membuka Google Classroom.
  • Gunakan medan “section” untuk membezakan antara kelas berlainan jenis yang sama. Ramai guru akan menggunakan medan ini untuk tempoh kelas. (Medan ini adalah pilihan.)
  • Medan “subject” membolehkan anda memilih daripada senarai mata pelajaran kelas atau menaip sendiri. (Medan ini adalah pilihan.)
  • Buat dan kongsi kod kelas dalam Google Classroom
4. Setelah kelas anda dibuat, pelajar boleh mula menyertainya.

Gunakan pautan untuk menjemput anda masuk ke kelas Google Classroom.

Pelajar kini boleh menyertai kelas anda menggunakan pautan jemputan khas. Hanya klik pada kod kelas dan klik “copy invite link“.

Anda boleh melepaskan pautan ini dalam kotak sembang bilik darjah pembelajaran jarak jauh anda atau menghantar pautan melalui e-mel jika anda sudah menyediakan senarai e-mel kumpulan.

Pelajar juga boleh menyertai kelas anda dengan kod sertai. Ini ialah cara yang cepat dan mudah untuk membawa pelajar ke dalam kelas anda. Dengan memaparkan kod sertai (klik [ ]), pelajar boleh log masuk ke Google Classroom, klik butang “+” dan “Join Class” untuk memasukkan kod sertai. Kemudian mereka akan ditambahkan pada kelas anda.

Gunakan email untuk menjemput pelajar anda kedalam kelas. Ini adalah pilihan yang baik jika pelajar tidak bertemu secara peribadi untuk kelas anda.

Untuk melakukan ini, klik tab “People” di bahagian atas. Kemudian, klik butang “Invite students” (ikon dengan orang dan tambah). Anda boleh menjemput pelajar secara individu dengan alamat email atau mengikut kumpulan jika semua pelajar berada dalam Kumpulan Google.

5. Sesuaikan Google Classroom anda.

Tidak akan ada pelajar dalam kelas anda apabila anda menciptanya. Inilah masanya untuk menjadi kreatif dan berseronok dengannya! Klik “Select Theme” di sebelah kanan pengepala.

Ia akan membuka galeri imej pengepala yang membolehkan anda untuk menyemarakkan menceriakan kelas anda.

Anda juga boleh memuat naik foto untuk dipaparkan di bahagian atas kelas anda. Anda boleh menggunakan imej kelas anda atau sesuatu yang berkaitan dengan kelas anda. Sesetengah guru akan mencipta imej pengepala tersuai dengan maklumat penting dan grafik yang menyeronokkan.

Baca juga :

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like