Haiwan yang telah pupus | Kepupusan bermaksud penghentian sejenis organisma atau sekumpulan jenis, biasanya spesies. Momen kepupusan umumnya dianggap sebagai kematian individu terakhir dari spesies ini. Kemampuan untuk sesuatu spesis membiak dan pulih mungkin telah hilang selamanya.

Ini adalah senarai spesies pupus di Malaysia mengikut IUCN Red List. Jom lihat dibawah :

Plectostoma sciaphilum (siput tanah)
Haiwan yang telah pupus
Sumber : SANYO DIGITAL CAMERA

Plectostoma sciaphilum merupakan salah satu spesies siput tanah dalam keluarga Diplommatinidae. Spesies ini pada mulanya dijumpai di karst (landscape yang dilapisi batu kapur yang sudah terhakis) batu kapur tunggal di Bukit Panching (3 ° 53’28 “N, 103 ° 8’26” E), Semenanjung Malaysia.

Pada tahun 2007, karst ini digali, sehingga memusnahkan satu-satunya habitat yang diketahui untuk spesies ini. Spesies Plectostoma adalah allopatric (populasi yang berlaku di kawasan geografi yang tidak bertindih), terdapat di puluhan bukit karst terpencil di mana beberapa spesies didapati. Ini bermaksud masih terdapat aliran gen yang terhad wujud dan hanya hibridisasi yang tidak dapat dielakkan.

Ciri-ciri haiwan ini ialah cengkerangnya berbentuk cembung, bentuk cengkerangnya mirip dengan spesis Plectostoma senex dan P. turriforme, tetapi spesis ini tidak mempunyai gigi asas. Tinggi cengkerang siput tanah ini boleh mencapai sehingga 2.6-2.9 mm dan lebar: 1.5-1.6 mm.

Begonia eiromischa (Woolly-stalked Begonia)
Haiwan yang telah pupus
sumber : junglekey.in

Begonia eiromischa, biasanya dikenal sebagai begonia berbulu, adalah tanaman yang dianggap telah pupus di Malaysia.

Habitatnya pernah dijumpai di batuan granit pada ketinggian 170 m di hutan dipterocarp (pokok hutan yang tinggi dari mana terdapat resin dan kayu untuk perdagangan eksport, kebiasaannya terdapat di di Asia Tenggara).

Begonia eiromischa hanya dijumpai dari dua koleksi yang dibuat pada tahun 1886 dan 1898 di Pulau Betong, Pulau Pinang, Malaysia. Keseluruhan habitatnya musnah sepenuhnya akibat daripada pembukaan tapak pertanian dan [embalakan hutan. Walaupun terdapat banyak tinjauan, spesis ini tidak dapat ditemui semula dan secara rasmi dinyatakan telah pupus oleh IUCN pada tahun 2007.

Shorea cuspidata
Haiwan yang telah pupus
sumber : frankensaurus.com

Shorea cuspidata ialah spesies tumbuhan dalam keluarga Dipterocarpaceae. Ia bersifat endemik di Borneo. Ia telah disenaraikan dalam IUCN Red List sebagai spesis yang terdedah kepada kepupusan. Habitat dan populasinya hanya diketahui berlaku di Bukit Bako dan Lambir, Sarawak, Malaysia.

Baca juga :

Rujukan : rainforest.com, wikipedia, Haiwan yang telah pupus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like