Dumbo Octopus : Hidupan laut paling dalam. Nama Dumbo gurita tidak hanya merujuk kepada satu spesies tetapi juga untuk keseluruhan genus gurita payung laut dalam. Ia terkenal dengan siripnya yang menyerupai telinga gajah Dumbo (terkenal di dalam filem Disney). Terdapat sekurang-kurangnya 15 spesies gurita dumbo, dan seperti semua gurita payung, lengannya disambungkan oleh jaring kulit. Menyebabkan mereka menyerupai payung ketika lengannya dikembangkan.

Dumbo Octopus
oceana.org
Gurita Dumbo hidup di lautan terbuka jauh hingga kedalaman sekurang-kurangnya 13.100 kaki (4000 m) dan mungkin jauh lebih dalam, menjadikan kumpulan ini sebagai kehidupan terdalam dari semua gurita yang diketahui.

Kehidupan di kedalaman yang melampau ini memerlukan kemampuan untuk hidup di dalam air yang sangat sejuk dan tanpa cahaya matahari sepenuhnya. Gurita dumbo jarang dijumpai secara semula jadi dari laut dalam sangat besar, jadi spesies ini mempunyai tingkah laku khusus untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk membiak bila-bila masa mereka menemui pasangan mereka.

Kompilasi penampakan dumbo octopus di laut dalam

Dumbo betina kebiasaannya akan membawa telur dalam tahap perkembangan yang berbeza, malah mereka boleh menyimpan sperma untuk jangka masa yang lama setelah mengawan dengan Dumbo jantan. Dengan menggunakan kelebihan ini, gurita dumbo betina dapat memindahkan sperma ke telurnya pada bila-bila masa jika menjumpa persekitaran yang sesuai untuk membiak. Walaupun mereka menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di atas dasar laut, gurita dumbo akan meletakkan telur mereka pada dasar laut, sama ada dilekatkan pada batu atau permukaan keras lainnya.

Pergerakan

Gurita dumbo bergerak dengan perlahan dengan mengembangkan sirip seperti telinga mereka, dan menggunakan jejarinya untuk mengarahkan badan. Mereka mencari pemangsa dan memakan invertebrata pelagis (ikan dikawasan tengah antara bawah dan atas paras laut). Pemangsa utama gurita dumbo adalah ikan selam dan mamalia laut, termasuk tunas, shak, dan lumba-lumba. Oleh kerana habitat mereka ialah kedalaman laut yang sangat tinggi, mereka sangat jarang ditangkap dan tidak terancam oleh kegiatan manusia.

Fakta Menaik Mengenai Gurita Dumbo
  1. Gurita Dumbo dinamai dalam filem Disney Dumbo iaitu watak gajah, dari filem eponim, yang terkenal dengan telinga yang besar.
  2. Tidak seperti kebanyakan gurita, gurita Dumbo tidak mempunyai kantung dakwat kerana jarang menemui pemangsa di laut dalam.
  3. Gurita Dumbo menggunakan sirip seperti telinga untuk melonjak ke dalam air dan mengarahkan menggunakan jejari jaringnya.
  4. Gurita Dumbo adalah genus hidupan terdalam dari semua gurita yang diketahui. Ia tinggal sekurang-kurangnya 13.100 kaki (4.000 m) di bawah permukaan.
  5. Gurita Dumbo terbesar yang pernah direkodkan adalah 5 kaki 10 inci (1.8 m) panjang dan beratnya 13 paun (5.9 kg). Tetapi kebanyakan spesies berukuran rata-rata 7.9 hingga 12 inci (20-30 cm) panjang.

Baca juga :

Rujukan : ocean/marine-life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like