Punca utama yang menyebabkan psychopath : Kajian genetik tingkah laku telah mengenal pasti potensi penyumbang genetik dan bukan genetik untuk psychopath, termasuk pengaruh kepada fungsi otak. Mereka percaya bahawa psikopati berpunca daripada interaksi kecenderungan genetik dan persekitaran yang buruk.

Apa yang merugikan mungkin berbeza bergantung pada kecenderungan yang asas : sebagai contoh, dihipotesiskan bahawa orang yang mempunyai keberanian yang tinggi dapat bertindak balas terhadap hukuman yang buruk tetapi dapat bertindak balas dengan lebih baik terhadap ganjaran dan jaminan yang selamat.

1. Faktor genetik

Kajian telah menunjukkan bahawa ciri keperibadian khas individu dengan psikopati telah dipengaruhi oleh faktor genetik yang sederhana. Pada PPI, dominasi rasa takut dan antisosialitas impulsif juga dipengaruhi oleh faktor genetik dan tidak berkaitan antara satu sama lain.

Faktor genetik secara amnya mempengaruhi perkembangan psikopati sementara faktor persekitaran mempengaruhi ekspresi spesifik sifat yang mendominasi. Satu kajian mengenai sekumpulan besar kanak-kanak mendapati lebih daripada 60% yang mempunyai “sifat tidak berperasaan” turun daripada keturunan.

Masalah yang berlaku di kalangan kanak-kanak dengan sifat-sifat ini telah diturunkan daripada keluarga mereka lebih tinggi daripada kalangan kanak-kanak yang tidak mempunyai keturunan sifat ini.

2. Persekitaran kehidupan
rumah kotor
sumber : shutterstock.com

Kajian oleh Farrington mengenai sampel lelaki yang berusia antara 8 hingga 48 tahun merangkumi kajian faktor persekitaran kehidupan mereka.

Antara faktor persekitaran yang paling kuat menyumbang kepada sifat psychopath termasuklah :

  • Mempunyai ibu bapa yang disabitkan dengan masaalah psychopath
  • Diabaikan secara fizikal
  • Penglibatan seorang bapa yang rendah atau kosong kepada anak lelakinya
  • Pendapatan keluarga yang rendah
  • Berasal daripada keluarga yang terganggu.

Faktor lain termasuklah pengawasan yang buruk, disiplin yang keras, ukuran keluarga yang besar, saudara yang nakal, ibu muda yang terganggu, ibu yang tertekan, kelas sosial yang rendah, dan persekitaran perumahan yang tidak sihat.

3. Mengalami kecederaan pada otak
Punca utama menyebabkan psychopath
sumber : theatllantic.com

Para penyelidik telah menghubungkan kecederaan kepala dengan psikopati dan keganasan. Sejak tahun 1980-an, para saintis telah mengaitkan kecederaan otak traumatik, seperti kerosakan pada korteks prefrontal, termasuk korteks orbitofrontal, dengan tingkah laku psikopat dan kemampuan yang kurang untuk membuat keputusan yang dapat diterima secara moral dan sosial.

Individu yang mengalami kerosakan pada kawasan korteks prefrontal yang dikenali sebagai korteks prefrontal ventromedial menunjukkan persamaan yang luar biasa dengan individu yang didiagnosis dengan psikopat. Kerosakan pada korteks ini juga menunjukkan tindak balas autonomi yang berkurang terhadap rangsangan emosi, defisit dalam penyesuaian keadaan, pilihan yang serupa dalam pengambilan keputusan moral dan ekonomi, dan penurunan empati dan emosi sosial seperti rasa bersalah atau malu.

Baca juga :

sumber : wikipedia, healthline.com, Punca utama yang menyebabkan psychopath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like