Info Lain-Lain

Cara nak kenal personaliti diri orang introvert, extrovert, ambievert

Cara nak kenal personaliti diri : Setiap manusia memiliki personaliti diri yang berbeza-beza. Tapi tahukah anda terdapat ciri-ciri yang berbeza sehingga kita boleh kenal personaliti diri seseorang.

Personaliti dalam diri manusia

Ciri-ciri ekstrovert dan introversi adalah dimensi utama dalam beberapa teori keperibadian manusia. Istilah introvert dan extrovert diperkenalkan ke dalam dunia psikologi oleh Carl Jung. ekstrovert cenderung ditunjukkan dalam tingkah laku yang cepat mesra, suka bercakap, sentiasa bertenaga, sedangkan extroversi ditunjukkan dalam tingkah laku yang lebih reflektif dan pendiam.

Carl Jung juga mendefinisikan introversi sebagai “sejenis sifat yang ditandai dengan orientasi dalam kehidupan melalui isi psikik subjektif”, dan ekstrovert sebagai “sejenis sifat yang dicirikan oleh penumpuan minat pada objek luaran”.

Cara kenal personaliti diri
sumber : youtube.com

Ekstrovert dan introvert biasanya dilihat sebagai satu kontinum, iaitu untuk menjadi tinggi satu harus rendah pada yang lain. Jung memberikan perspektif yang berbeza dan menunjukkan bahawa setiap orang mempunyai sisi ekstrovert dan sisi introvert, dengan yang satu lebih dominan daripada yang lain.

Hampir semua model keperibadian yang komprehensif merangkumi konsep-konsep ini dalam pelbagai bentuk. Contohnya termasuk model Big Five, psikologi analitik Jung, model tiga faktor Hans Eysenck, 16 faktor keperibadian Raymond Cattell, Inventori Keperibadian Multifasik Minnesota, dan Petunjuk Jenis Myers – Briggs.

Personaliti dalam diri manusia – Extrovert
ciri-ciri orang extrovert

Ekstrovert adalah keadaan dimana pemiliknya akan mendapat kepuasan dari respond orang luar. Ekstrovert cenderung menikmati interaksi antara manusia dan sentiasa bersemangat, rajin bercakap, tegas, ada berkeyakinan diri dan suka bersosial.

Mereka senang dengan aktiviti yang melibatkan perhimpunan sosial yang besar, seperti pesta, aktiviti masyarakat, demonstrasi awam, dan kumpulan perniagaan atau politik. Mereka juga cenderung bekerja dengan baik dalam kumpulan.

Kebiasaan, orang yang mempunyai personaliti extrovert akan mendapat lebih banyak manfaat daripada orang sekelilingnya berbanding dengan personaliti yang lebih suka berkerja sendiri. Jadi para extrovert akan merasa sangat kebosanan jika mereka tiada teman.

Antara ciri-ciri orang yang mempunyai personaliti extrovert ialah :

 • Mudah untuk diajak berkomunikasi
 • Sentiasa yakin pada diri sendiri
 • Aktif
 • Lebih muda bekerja dalam kumpulan
 • Lebih suka berinteraksi dengan ramai orang sekaligus
 • Suka bergaul
 • Suka beraktiviti yang mencabar
 • Lebih senang bercerita, daripada mendengar orang bercerita
 • Suka melakukan aktiviti beramai-ramai
 • Berbicara dulu sebelum berfikir
 • Lebih mudah untuk mengungkapkan perasaan dengan kata-kata
Personaliti dalam diri manusia – Introvert
Cara kenal personaliti diri
sumber : healthline.com

Introversi adalah keadaan dimana pemiliknya sangat suka menyendiri. Introvert biasanya dianggap lebih terpelihara atau reflektif.

Sebilangan ahli psikologi terkenal telah menyifatkan introvert sebagai orang yang tenaganya akan berkembang melalui refleksi dan menurun semasa berinteraksi dengan orang lain. Beberapa konsep moden menjadikan perbezaan ini. Orang introvert sering bersenang-senang dengan aktiviti bersendirian seperti membaca, menulis, atau meditasi.

Seseorang yang mempunyai personaliti introvert cenderung untuk menikmati masanya dengan sendirian. Mereka juga sering terlepas kebaikan yang boleh didapati jika masa yang diperuntukkan bersama orang lain. Orang introvert mudah dibanjiri oleh prasangka dari perjumpaan sosial, introversi bahkan telah ditentukan oleh beberapa orang dari segi pilihan untuk persekitaran luaran yang tenang tanpa gangguan.

Mereka lebih suka menumpukan perhatian pada satu aktiviti dalam satu masa dan suka memerhatikan situasi sebelum mereka mengambil bahagian, terutama yang diperhatikan pada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar. Mereka juga akan mengalisis sesuatu perkara sebelum membincangkannya.

Antara ciri-ciri orang yang mempunyai personaliti introvert ialah :

 • Suka bersendirian daripada berada ditempat yang bising
 • Pemikir bahkna boleh terjadi ‘overthinking’
 • Pemalu
 • Pendiam
 • Lebih suka bekerja sendirian
 • Lebih suka berinteraksi secara individu berbanding secara berkumpulan
 • Sukar untuk didekati
 • Hebat dalam berimaginasi
 • Seorang pendengar yang baik
 • Suka membuat kerja yang tenang (membaca, bermain komputer, memancing, bersantai dsb)
 • Berfikir sebelum berbicara atau melakukan sesuatu
 • Lebih mudah mengungkapkan perasaan dalam bentuk tulisan
Personaliti dalam diri manusia – Ambievert

Walaupun banyak orang menganggap introvert dan ekstrovert sebagai personaliti yang paling utama, kebanyakan teori sifat kontemporari mengukur tahap extraversion-introversion sebagai sebahagian daripada satu dimensi keperibadian yang berterusan, dengan beberapa tahap paling maximum, dan ada pula yang personalitinya bercampur keduanya.

Ambievert memiliki personaliti keduanya, introvert dan extrovert. Mereka boleh mengubah personaliti mereka dari kedua personaliti ini.

Terdapat kebaikan dan keburukan memiliki personaliti seperti ini. Contoh kebaikannya ialah seseorang dengan ambievert senang untuk menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling yang memerlukan personaliti yang berbeza. Mereka boleh bergaul dengan orang yang memiliki sifat introvert dan extrovert.

Namun, Ambievert akan terlihat sangat moody kerana perubahan personaliti yang mendadak ini. Orang sekeliling juga sukar untuk meramal personaliti orang ambievert kerana mereka juga boleh berlakun menjadi apa pun.

Baca juga :

sumber : engagepeople.com, wikipedia.com, Cara nak kenal personaliti diri

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like