Tanda orang yang ada personaliti psychopath : Psychopath, juga dikenali sebagai sosiopati, secara tradisinya adalah gangguan keperibadian yang dicirikan oleh tingkah laku antisosial yang berterusan, empati dan penyesalan yang terganggu, dan sifat berani, tidak berperasaan, dan ego.

Apa itu psychopath

Maksud sebenar psychopath dari segi psikiatri ialah gangguan personaliti antisosial (ASPD), jelas Dr Prakash Masand, seorang psikiatri dan pengasas Pusat Kecemerlangan Psikiatri. ASPD menggambarkan individu yang menunjukkan corak manipulasi dan keganasan kepada orang lain.

Dr Prakash Masand mengatakan satu perkara yang boleh membimbangkan mengenai ASPD adalah daripada perkataan “anti-sosial.”

“Sebilangan besar orang mungkin menganggap ini menggambarkan seseorang yang dilindungi, penyendiri, menjaga dirinya sendiri, dll. Namun, ini tidak berlaku di ASPD,” jelasnya. “Ketika kita mengatakan anti-sosial dalam ASPD, itu berarti seseorang yang menentang masyarakat, peraturan, dan tingkah laku lain yang luar biasa.”

Tanda orang yang ada personaliti psychopath
Tanda orang yang ada personaliti psychopath
sumber : healthyplace.com

Tanda-tanda kebiasaan yang ada pada orang yang cenderung untuk memiliki personaliti psychopath termasuklah :

 • Tingkah laku yang tidak bertanggungjawab secara sosial
 • Tidak menghiraukan atau melanggar hak orang lain
 • Tetidakupayaan untuk membezakan antara yang betul dan yang salah
 • Kesukaran untuk menunjukkan penyesalan atau empati
 • Kecenderungan untuk sering menipu
 • Memanipulasi dan mencederakan orang lain
 • Sering mempunyai masaalah dengan undang-undang
 • Sering mengabaikan keselamatan dan tanggungjawab
 • Tingkah laku lain yang mungkin merupakan tanda-tanda ASPD termasuk kecenderungan untuk mengambil risiko, tingkah laku sebarangan, dan suka bercakap bohong yang berterusan.

Seseorang yang memperlihatkan tingkah laku ini mungkin juga tidak mempunyai hubungan emosi yang mendalam, mempunyai daya tarikan yang jangkal, sangat agresif, dan sukar untuk mengawal kemarahan yang sentiasa meledak.

Selain itu, orang dengan ASPD tidak peduli jika mereka telah menyakiti seseorang, tidak sopan dan kasar, dan tidak menyesal. Dalam kes ASPD, penderaan tidak semestinya bermaksud kekerasan, ia boleh jadi penderaan dari segi mental.

Antara ciri-ciri lain yang ada pada personaliti psychopath

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda dan tingkah laku, terdapat juga ciri-ciri tertentu yang berkaitan dengan psychopath dan ASPD :

 • Lebih ramai lelaki daripada wanita yang di diagnose dengan ASPD
 • Secara teknikal, untuk mendapatkan diagnosis ASPD, anda mesti berumur 18 tahun. Tetapi sebilangan orang akan menunjukkan tanda-tanda gangguan tingkah laku, yang mungkin merupakan petunjuk awal ASPD, seawal usia 11 tahun.
 • Ini adalah keadaan kronik yang nampaknya bertambah baik seiring bertambahnya usia.
 • Kadar kematian lebih tinggi pada orang yang mempunyai ASPD kerana tingkah laku mereka yang sukar dikawal.
Psychopath dan Sociopath

Seperti banyak istilah lain dalam bidang psikologi, Psychopath dan Sociopath sering digunakan secara bergantian, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Keduanya didiagnose dibawah ASPD dan tiada beza antara keduanya

Ada sebahagian pendapat yang mengatakan bahawa psychopath iru salah satu bentuk sociopath yang lebih berbahaya tetapi pakar psikologi menidakkan pernyataan itu dengan mengatakan bahawa kedua-dua istilah itu adalah cara lain untuk menggambarkan ASPD.

Pakar juga menyatakan seseorang dengan personaliti ini sangat sukar dirawat. Mereka akan menggabungkan cara rawatan penyakit mental iaitu ‘sembang terapi’ dan juga ubat-ubatan.

Psikoterapi dapat membantu orang ini untuk memahami diagnosis yang dialami dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan mereka dan hubungannya dengan orang lain. Pakar terapi juga akan berusaha untuk mengembangkan strategi untuk mengurangkan gejala penyakit ini.

Sekiranya ubat adalah sebahagian daripada rancangan rawatan, doktor mungkin menetapkan ubat yang merawat keadaan kesihatan logam lain seperti kegelisahan, kemurungan, atau gejala pencerobohan.

Baca juga :

sumber :

sumber : wikipedia, healthline.com,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like