Bagaimana kelemumur terjadi dan cara untuk menghilangkan nya..| Atas kepala korang penuh dengan kelemumur? Jangan risau korang tidak bersendirian pun dalam hal ini. Sebab separuh daripada populasi manusia dalam dunia ni mempunyai masaalah kelemumur diatas kepada mereka sehingga menyebabkan hilang keyakinan diri.

Lompat tajuk :

Jom kita hapuskan kelemumur ini dengan mengambil langkah pertama dengan memahami bagaimana kelemumur boleh terbentuk.

Rambut berkelemumur
Gambaran kelemumur pada rambut. Kredit foto : self.com

Apa sebenarnya kelemumur tu?

Bahu korang dah macam ‘winter wonderland’ kan? Bila kepingan-kepingan salji jatuh berterbangan kat bahu. Tapi sebenarnya benda tu adalah kelemumur.

Kelemumur berlaku disebabkan suatu keadaan luar biasa yang terjadi dikepala sehingga memberi kesan kepada kulit kepala dan rambut.

Pokoknya, kelemumur sebenarnya ialah kepingan kulit kepala yang sudah mati. Kalau secara normalnya, sel pada lapisan paling atas kulit kepala akan mengelupas untuk memberi ruang kepada sel kulit yang baru untuk tumbuh.

Bagaimana kelemumur terbentuk
Rambut yang dipenuhi dengan kelemumur. Kredit foto : mymed.com

Kebiasaannya proses ini akan berlaku sebulan sekali. Tetapi jika kilang proses sel kulit mati ini berkerja terlalu cepat, kulit mati akan terbentuk dengan cepat dan banyak dikenali sebagai kelemumur.

Bagaimana kelemumur terjadi dan terbentuk?

Kelemumur terbentuk ketika sel kulit kepala tumbuh dan mati terlalu cepat yang menyebabkan masaalah yang lain.

Kulat Malassezia. Kulat malassezia ialah kulat yang hidup hampir pada keseluruhan orang dewasa yang sihat tanpa memberi kesan yang buruk kepada pemiliknya.

Terdapat teori yang menunjukkan bahawa kulat inilah yang menyebabkan berlakunya kelemumur. Kulat malassezia akan memakan lemak tepu yang terdapat dikulit kepada. Hal ini akan merangsang sel kulit kepala yang baru tumbuh dengan cepat. Dan akhirnya sel kulit mati tertanggal dengan banyaknya dalam satu-satu masa.

Punca lain yang boleh menyumbang kepada kelemumur

Kelemumur yang tidak terkawal juga boleh berlaku disebabkan beberapa faktor yang lain. Antaranya ialah :

Baca halaman kedua :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like