Mobile game terbaik untuk perkembangan otak anak : Lambakan permainan telefon pintar yang ada dipasaran menjadikan ia semakin popular selaras dengan peningkatan teknologi melawan arus masa. Mobile game permainan minda menjadi salah satu cara yang menyeronokkan dan interaktif untuk mengukuhkan kemahiran berfikir yang solid kepada anak-anak.

Permainan ini dapat meningkatkan fokus dan perhatian anak anda, sekaligus membolehkan anda memahami kekuatan dan kelemahan mereka dengan lebih baik. Tetapi penerbit artikal ini tidak menyarankan anda membiarkan anak anda 100% bergantung harap pada permainan telefon. Kerana ia boleh memberi kesan yang buruk dalam jangka masa panjang.

Permainan telefon minda membantu meningkatkan kemahiran kognitif

Permainan minda untuk kanak-kanak biasanya dirancang dan dicipta khas untuk meningkatkan dan memperkuat kemahiran kognitif tertentu, termasuk kemampuan seseorang untuk memperkuat perhatian mereka, memproses maklumat dengan lebih pantas, dan fokus dengan lebih tekun.

Peredaran masa telah memperlihatkan pengembangan ratusan aplikasi latihan minda untuk kanak-kanak, yang kebanyakannya mengaku meningkatkan fungsi kognitif seperti belajar, ingatan, dan konsentrasi.

Berikut adalah senarai permainan minda terbaik untuk anak-anak untuk merangsang otak mereka melalui aktiviti yang menyeronokkan dalam bentuk permainan. Applikasi yang disenaraikan berikut boleh didapati melalui play store untuk Android, Apple store untuk Iphone dan Ipad.

1. Readlax: Brain Games
sumber : readlax.com

Readlax: Brain Games adalah permainan minda yang serba boleh dan hebat untuk kanak-kanak yang ingin belajar dengan lebih pantas dan berkesan. Aplikasi ini kaya dengan ciri-ciri yang membolehkan anda meningkatkan daya tumpuan, meningkatkan memori, mengurangkan tekanan, meningkatkan keupayaan belajar, meningkatkan empati dan memperluas perbendaharaan kata semasa anda menggunakan permainan dan gaya pengajaran yang unik. Readlax: Brain Games percuma pada mulanya secara percubaan dan menawarkan rancangan selanjutnya sebagai langganan bulanan atau seumur hidup. Readlax: Brain Games bebas dari iklan dalam aplikasi dan sesuai untuk umur 4 tahun ke atas mengikut Appstore dan dinilai PEGI 3 melalui Google Play.

2. LogicLike: Brain Teaser Games
sumber : play.google.com

Aplikasi LogicLike membantu bukan sahaja kanak-kanak, malah orang dewasa juga boleh mengembangkan kemahiran berfikir dan menyelesaikan masalah. Ia menampilkan lebih dari 2.500 teka-teki, teka-teki, otak, tugas logik, permainan latihan memori, dan masalah matematik. Anda boleh memilih tahap kesukaran yang berbeza dalam setiap kumpulan umur. Tidak kira dari mana anda bermula, permainan ini akan membantu anda meningkatkan kemahiran secara beransur-ansur untuk sampai ke tahap seterusnya. Aplikasi ini mempunyai papan pemimpin untuk memotivasi pelajar yang paling kompetitif dan ini menjadikan latihan otak menarik. Menjadi lebih pintar, bersenang-senang, dan nikmati cabaran LogicLike! Terdapat pada peranti Apple dan Android.

3. MentalUP Brain Games
sumber : mentalup.co

MentalUP Brain Games for Kids membantu anak anda meningkatkan perhatian, tumpuan dan kemahiran ingatannya. MentalUP menawarkan permainan otak yang menyeronokkan yang mendedahkan kanak-kanak kepada jenis masalah baru dan cara berfikir yang berbeza yang diperlukan untuk menyelesaikannya. Brain Stimulators Games for Kids mengembangkan kemahiran seperti perhatian visual, perhatian terpecah, fokus, dan imaginasi. Anda boleh meningkatkan perkembangan mental anak anda dengan Permainan Latihan Minda Percuma MentalUP.

4. Mindoo
sumber : appsmamma.com

Mindoo adalah aplikasi kuiz pengetahuan umum yang merangkumi pelbagai kategori termasuk geografi, politik dan ekonomi, orang, dan sukan. Aplikasi ini ditujukan kepada pelajar dan orang dewasa yang lebih tua yang ingin mempelajari beberapa fakta baru atau menguji minda mereka. Mindoo percuma dimuat turun. Ini merangkumi pelbagai permainan minda dalam pelbagai kategori.

5. Zebrainy: kids learning games
sumber : apps.apple.com

Zebrainy menawarkan permainan minda untuk kanak-kanak dengan cerita interaktif, kartun, huruf, numerasi, saiz, warna, bentuk dan banyak lagi. Aplikasi ini sesuai untuk kanak-kanak berusia 2 hingga 6 tahun dan membantu mengembangkan kecerdasan emosi, logik dan berfikir. Aplikasi ini berdasarkan pengembaraan Zebra yang melakukan perjalanan ke sejumlah tempat indah di mana mereka menghadapi aktiviti penyelesaian masalah dan penceritaan interaktif.

Baca halamn seterusnya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like