Sejarah permulaan jenama minyak wangi Avon..| Kisah Avon bermula dengan seorang lelaki berwawasan yang bercita-cita tinggi berkerja sebagai penjual buku dari pintu ke pintu. Selepas penat menjual buku, David H. McConnell melihat peluang yang lebih baik dalam menjual minyak wangi dan produk kecantikan.

Baca juga : 5 Perfume Avon paling wangi pilihan pelanggan wanita

Salah satu produk wangian Avon yang paling laris terjual

Kisah Avon

Pada tahun 1886, En David telah memulakan perniagaannya di New York, dan bersama rakan perniagaannya, mereka menamakan syarikat mereka sebagai “Syarikat Minyak Wangi California.” Hanya pada tahun 1939 syarikat itu menukar nama kepada Avon Products Inc.

Menjelang 1902, syarikat pemasaran berbilang peringkat ‘multi level marketing‘ itu sudah mempunyai 10,000 wakil jualan san berjaya mencipta kerjaya untuk wanita pada masa kebanyakan wanita sepatutnya menjadi suri rumah semata-mata. Hari ini jumlah itu telah meningkat sehingga 6.4 juta wakil di seluruh dunia.

Menjelang tahun 1939, selain minyak wangi, Avon Products Inc. Juga telah memperkenalkan barangan lain seperti gincu, bedak, dan produk wangian peralatan mandian.

Sehingga hari ini, Avon masih menggunakan jurujual dari pintu ke pintu di lebih 100 negara di seluruh dunia, dengan Brazil menjadi pasaran yang paling popular.

House of Avon

David H.McConnel telah mengasaskan House of Avon pada tahun 1886. Dengan menggunakan teknik Multilevel Marketing, rumah Avon menjadi sangat terkenal dengan pelbagai produk seperti minyak wangi, produk kosmetik, pakaian, aksesori, barang kemas dan beg tangan.

Sehingga tahun 2019, Avon telah menjadi syarikat kecantikan kelima terbesar dengan hasil $4.7 bilion dan pendapatan bersih dengan jumlah $107.4 juta pada 2016

Sejarah awal jenama avon
salah satu wangian lelaki daripada avon yang popular

Designers

Avon ialah pembuat minyak wangi yang tertua dengan pengeluaran 886 minyak wangi.

Edisi pertamanya berjaya memasuki dunia pada tahun 1934 dan yang paling terbaru diperkenalkan ialah pada tahun 2020.

Wangian Avon dibuat dengan kerjasama ahli minyak wangi Frank Vöelkl, Adilson Rato, Nathalie Feisthauer, Olivier Cresp, Harry Fremont, Firmenich, Jean-Pierre Subrenat, Jerry Caiazzo, Bruno Jovanovic, Calice Becker, Ellen Molner, Ann Gottlieb, Rodrigo Flores-Roux, Annie Buzantian, Carmita Magalhães, Sonia Constant dan ramai lagi.

Baca juga : 5 perfume Avon terbaik untuk lelaki

Model terkenal sebagai wakil jenama Avon

Walaupun jenama Avon sudah sangat lama, Avon menjangkau generasi muda melalui penggunaan model jurucakap selebriti, seperti Courtney Cox, Derek Jeter, Reese Witherspoon, Fergi, Sofia Vergara, dan ramai lagi.

Avon menggunakan pelbagai model untuk kempen HerStory, termasuk pengaruh kecantikan lelaki Gary Thompson, seorang nenek berusia 60 tahun, mangsa kemalangan jurulatih yang mengalami melecur dan mengubah persepsi kecantikan.

Secara konklusinya..

Akhirnya, Avon membuat wangian untuk setiap citarasa, kesenangan dan bajet. Malah, umur bukan penghalang kepada pelbagai jenis minyak wangi.

Avon juga sentiasa mengikuti aliran semasa, dan walaupun mereka tahu untuk menghentikan bau yang popular, mereka sentiasa menghasilkan penggantian yang lebih baik. Minyak wangi mereka adalah pelbagai, berkualiti tinggi, dan anda boleh mencari satu untuk setiap musim, dan sebarang majlis.

Sumber info : fragrancereview, Sejarah permulaan jenama minyak wangi Avon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like