Cara memohon Google Adsense..| Tahukah anda Google Adsense boleh memberi anda duit tambahan?? Sebelum saya bercerita lebih, tahukah apa tu Google Adsense? Jom lihat dibawah cara untuk memohon Google adsense

Apa itu Google Adsense?
Sumber gambar : google image

Google AdSense adalah program yang dijalankan oleh Google di mana penerbit laman web di Jaringan Google boleh melampirkan laman kandungan seperti teks, gambar, video, atau iklan media interaktif yang ditargetkan ke konten website anda dan penonton. Iklan ini ditadbir, disusun, dan dikendalikan oleh Google.

Dengan erti kata lain, Google akan meletakkan iklan-iklan dalam website anda dengan kebenaran anda. Jadi, Google akan membayar kepada pemilik website apabila iklan-iklan ini ditekan oleh pembaca dan pelawat website anda. Malah, Google turut membayar setiap page view yang mempunyai iklan daripada Google tanpa mengira bilangan iklan yang dletak.

Tidak hanya boleh diletak di website atau blog anda, Google Adsense juga digunakan utuk aplikasi Youtube.

“Tahukah anda? Aplikasi Youtube mendapat rating Google Adsense lebih tinggi berbanding blogging dan website. Jadi, anda juga boleh mencuba aplikasi ini”

Fakta Google
Syarat yang perlu dipenuhi

Google sangat serius mengenai kualiti rangkaian iklan mereka. Syarat, peraturan, dan pematuhan mereka sangat ketat yang harus Anda ikuti. Berikut adalah syarat yang perlu anda patuhi sebelum mendaftar ke AdSense.

 1. Anda mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun.
 2. Perlu mempunyai akaun Gmail aktif yang tidak tertaut ke akaun AdSense.
 3. Anda perlu mempunyai laman web, dan laman web itu harus memenuhi semua syarat perkhidmatan Google.
Petua Penting dari Monetizemore

Walaupun tips ini tidak terlalu penting, kami percaya ia boleh meningkat peluang anda untuk diterima oleh Adsense.

 • Laman web anda hendaklah berumur sekurang-kurangnya 3 bulan
 • Anda mesti menerbitkan sekurang-kurangnya 30 artikel yang unik dan menarik bagi pembaca.
 • Tidak ada jumlah trafik minimum yang harus anda miliki, namun semakin banyak, semakin baik.
Berikut adalah cara-cara untuk memohon Adsense daripada Google
1) Anda perlu mulakan dengan melayari laman web AdSense di sini: https://www.google.com/adsense/start
Cara memohon Google Adsense
Laman rasmi Google Adsense

Pada halaman yang sama, klik “Log in” dan anda akan diarahkan ke halaman di mana anda perlu log masuk ke akaun Gmail anda. Setelah memasukkan alamat e-mel dan kata laluan anda, klik pada butang “Seterusnya”.

Cara memohon Google Adsense
2) Seterusnya, anda akan diarahkan ke halaman yang memberi anda mesej berikut seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah. Klik “sign up” untuk mendaftar ke akaun AdSense anda.

Sekarang anda perlu memasukkan semua butiran anda, yang merangkumi laman web dan alamat e-mel anda. Anda juga boleh memilih bantuan dan cadangan prestasi yang disesuaikan dari AdSense. Skrin anda akan kelihatan seperti ini:

Cara memohon Google Adsense
3) Pada halaman seterusnya, anda akan menerima arahan yang membolehkan anda menghubungkan laman web anda ke AdSense. AdSense akan memberi anda potongan kode yang perlu anda tambahkan ke laman web anda di bahagian header. Mereka juga akan memberi anda arahan khusus mengenai cara melakukannya apabila anda mempunyai laman web WordPress. Setelah memasukkan kod di laman web anda, klik butang hantar.

Seperti saya yang menggunakan laman hosting c-panel caranye adalah dengan menginstall plugin

Log masuk ke papan pemuka pentadbir WordPress anda. Pergi ke Plugin> Tambah baru> Cari plugin Insert Header and Footers. Pasang pemalam dan aktifkan:
Pergi ke menu Tetapan> Masukkan pada header dan footer kod pengesahan Google AdSense ke bahagian header sahaja. Seterusnya Simpan perubahan:

Cara memohon Google Adsense

Kini laman web anda sudah siap untuk disemak oleh pasukan Google AdSense. Pastikan siaran kod tetap disiarkan di laman web anda sehingga AdSense bertindak balas. Kadang-kadang diperlukan beberapa hari atau hingga dua minggu untuk pasukan AdSense menghubungi anda.

Cara log in ke Google Adsense

Setelah akaun anda diluluskan, anda boleh mula menjana wang dengan iklan daripada Google. itu adalah perasaan yang luar biasa! Pergi ke URL yang sama dengan yang anda lawati untuk mendaftarkan akaun: https://www.google.com/adsense/start/. Sekarang, daripada mengklik butang “Get Start”,tetapi klik butang “Log In”.

Mudahkan dengan mengikuti 4 step ini, saya berjaya memonitize laman web saya dengan menggunakan Google Adsense. Selamat maju jaya saya ucapkan kepada anda yang sedang mencuba memohon Adsense Google.

Berapa banyak google adsense bayar blogger untuk 1000 page view

Pendapatan Google AdSense anda akan bergantung kepada banyak faktor termasuklah :

 • Tapak ads anda diletakkan
 • Bilangan unit iklan
 • Demografi penonton anda
 • Musim sesuatu festival atau acara
 • Niche/tema kandungan website
 • Dan keboleh-kelihatan iklan

Pada akhirnya, untuk menentukan pendapatan blog pada 1000 page view menjadi sukar namun jika diambil pada kadar rata kemungkinan pendapatan anda untuk bilangan muka sebanyak ini adalah $0.50 ke $2.50.

Berapakah Bayaran Google Ads Bagi Setiap Paparan?

Iklan Google membayar kira-kira $0.008 hingga $0.020 bagi setiap tontonan secara purata. Manakala penerbit AdSense menerima 68% daripada hasil iklan yang diiktiraf oleh Google berkaitan dengan kandungan AdSense ini dan 51% untuk Carian AdSense tanpa mengira lokasi geografi penerbit.

Mengapa pendapatan adsense anda menurun dan ini yang anda perlu solusikan

Kebanyakan blogger laman web atau penerbit melaporkan bahawa hasil pendapatan GooGle AdSense mereka akan menurun setiap hari sejak awal tahun walaupun trafik kekal sama atau menangga.

Penurunan pendapatan Adsense boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Berikut ialah 4 faktor yang anda perlu titik beratkan untuk mengkaji mengapa pendapatan Adsense anda semakin menurun :

1. Reka Bentuk Laman Web Anda Telah Berubah

Jika baru-baru ini anda membuat perubahan pada reka design dan letak tapak web anda, anda perlu menyiasat dan mengetahui sama ada iklan dipaparkan di tapak web anda adalah seperti biasa. Perubahan tema atau reka bentuk tapak web mengakibatkan perubahan pada saiz dan bilangan iklan yang akan dipaparkan.

2. Awal Tahun Suku Pertama

Peratusan hasil yang diterbitkan oleh pemilik tabak web setiap suku tahun pertama (Januari, Februari dan Mac) menunjukkan bahawa bulan itu secara amnya mengalami kadar iklan yang rendah kerana pengiklan lebih cenderung untuk berbelanja lebih pada bulan Oktober, November dan Disember (Suku tahun terakhir) ialah bulan terbaik untuk hasil AdSense kerana perniagaan melabur lebih banyak dalam pemasaran.

3. Kejatuhan Ekonomi

Ekonomi yang stabil tidak dapat ditentukan secara global, jadi pada ketika ekonomi sedang jatuh, para peniaga biasanya akan mengurangkan kos perbelanjaan pengikalan. Ini bermakna penurunan dalam permintaan untuk ruang iklan akan memberi kesan pasa kos setiap klik yang anda terima. Contohnya, jika kos setiap klik adalah $10, kini ia akan berkurang kepada $1.

4. Lokasi / Demografi

Pengiraan revenue bagi CPC, CPM dan RPM adalah berbeza dengan ketara mengikut lokasj pengguna.

“Jika halaman yang mempunyai bilangan pelawat yang tinggi dari negara perbelanjaan iklan yang tinggi telah menurun dalam kedudukan carian, maka anda mungkin akan mengalami penurunan dalam hasil AdSense walaupun mempunyai jumlah trafik yang sama.

5. Revenue RPM yang berbeza mengikut negara

Negara manakah yang memiliki nilai RPM tertinggi bagi Google Adsens?

Negara dengan nilai perbelanjaan iklan yang tinggi akan menpunyaj nilai RPM yang lebih tinggi berbanding negara dengan nilai perbelanjaan yang lebih rendah.

Antaranya ialah, UK, AS, Kanada dan Australia akan menjana hasil yang lebih tinggi berbanding negara lain.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like