Misteri fenomena alam yang hebat di lautan : Fenomena alam ialah peristiwa yang tidak boleh ditiru dan boleh dilihat dengan pandangan kasar. Antara contoh umum fenomena alam termasuklah letusan gunung berapi, cuaca, dan pereputan organisma.

Sebagian besar fenomena alam tidak berbahaya seperti hujan. Manakala fenomena alam seperti letusan gunung berapi, tsunami dan puting beliung dianggap berbahaya dan boleh menyebabkan kematian. Fenomena ialah perkara yang luar biasa dalam kehidupan di dunia dan ia boleh terjadi tanpa diduga dan kelihatan mustahil dalam pandangan logik manusia.

Misteri dan fenomena alam yang berlaku di laut dan tidak dapat dirungkai
misteri lautan
sumber : sihatq.com

Laut ialah jasad air masin yang terhubung antara satu sama lain yang melitupi lebih 70 peratus permukaan Bumi. Peranan utama laut ialah menstabilkan iklim Bumi, melakukan kitaran air, kabon dan nitrogen.

Lautan sebenarnya adalah objek yang sangat misteri dan keindahannya tidak ternilai. Terdapat banyak kajian daripada para saintis dunia yang berjaya merungkai misteri lautan ini, tetapi lautan itu terlalu luas dan terdapat banyak lagi misteri yang terkandung didalamnya.

Terdapat pelbagai fenomena lautan misteri yang telah dilihat dan dialami sendiri oleh para pelayar dari seluruh dunia. Pelbagai misteri utama lautan ini menjadi satu pengajaran dan perbahasan yang menarik.

1. Kemunculan fenomena susu laut
milky sea fenomena laut
Fenomena laut susu yang diambil dari satelit. sumber : wikipedia.org

Susu laut merujuk kepada kepada cahaya yang dikeluarkan dari dalam air yang berwarna seakan susu. Fenomena lautan ini terjadi kerana tindakan bakteria bioluminescent dan seterusnya menyebabkan air laut menjadi biru. Tetapi pada wktu malam ia ternampak seperti warna putih susu.

miky sea fenomena laut
sumber : pinterest.com

Tompokan ini berlaku kerana cahaya daripada bacteria bioluminescent tertumpu pada satu-satu kawasan dan tidak tersebar rata.

Pada tahun 1985, sebuah kapal penyelidikan di Laut Arab telah mengambil sampel air daripada kawasan fenomena ini berlaku. Hasil kajian mereka mendapati terdapat kesannya yang disebabkan oleh bakteria Vibrio harveyi. Kesan ini terhasil apabila bakteria ini terganggu oleh sesuatu dan menyebabkan terhasilnya cahaya bioluminesence.

2. Penemuan air Laut Baltik dan air Laut Utara:
pertemuan dua laut
sumber : youtube.com

Fenomena lautan ini menjadi topik yang selalu dibincangkan dan hangat diperdebatkan. Titik pertemuan di Laut Utara dan Laut Baltik berlaku di wilayah Skagen di Denmark. Namun, kerana kadar kepadatan perairan laut yang berbeza, perairan laut tetap terpisah walaupun penumpuannya. Fenomena lautan telah terbukti ada disebut didalam kitab suci al-Quran.

pertemuan dua laut yang tidak bercantum
sumber : deepoceanfacts.com

Fenomena semula jadi yang luar biasa ini berlaku disebabkan oleh perbezaan kepadatan dan kemasinan kedua-dua laut. Pada titik di mana mereka bertemu, pertukaran sedimen yang menarik berlaku. Di suatu tempat berhampiran permukaan, bungkusan kecil air dari kedua laut menyatu menyebabkan bebuih kecil terbentuk.

Buih telah terhasil kerana air laut ini bertembung secara bertentangan lalu menghasil garisan yang memisah antara dua lautan ini.

3. wap laut hitam

Fenomena ini disebut sebagai ‘asap laut’. Wap ini yang berlaku di Laut Hitam berlaku disebabkan oleh kelembapan air laut yang bertentangan dengan kesejukan angin di permukaan air.

Fenomena ini biasa berlaku pada negara yang mempunyai musim sejuk melampau sehingga mencecah -30 darjah selsius.

fenomena alam steming black sea
sumber : daimehailescu.ro
Misteri fenomena alam yang hebat di lautan
sumber : pinteres.com
4. Pancaran sinaran matahari yang berwarna hijau

Fenomena lautan pancaran hijau ini hanya berlaku semasa matahari terbenam dan matahari terbit. Biasanya ia dilihat hanya dalam beberapa saat. Pancaran hijau seperti ini adalah hasil daripada kesan prisma semula jadi dari lapisan atas bumi.

fenomena alam green flash dari matahari
sumber : medium.californiasun.co

Semasa matahari terbenam dan semasa matahari terbit, cahaya yang dipancarkan oleh matahari berubah menjadi pelbagai warna, tetapi biasa yang dilihat denga mata kasar ialah warna hijau.

Salah seorang warga California telah merakam fenomena ini. Tetapi ianya agak sukar untuk dilihat kerana penghasilannya hanya beberapa saat.

fenomena alam green flash dari matahari
sumber : pinterest.com

Fenomena ini juga bergantung kepada perubahan sekeliling seperti angin, jerebu, awan, dan sudut pandang pemerhati. Kebiasaannya ia memang sukar untuk dilihat sama sekali dengan mata kasar.

5. Misteri objek dilautan Baltik

Misteri Laut Baltik merujuk kepada tafsiran gambar sonar yang tidak jelas yang diambil oleh Peter Lindberg, Dennis Ã…berg dan pasukan penyelam “Ocean X” Sweden. Ketika itu mereka sedang memburu harta karun didasar laut pada bulan Jun 2011.

objek misteri di lautan baltik
sumber : wikipedia.com

Pasukan tersebut telalh menyiarkan gambar sonar mereka yang luar biasa itu. Lalu mendorong spekulasi yang disiarkan di surat khabar bahawa objek tersebut adalah peninggalan kapal alien UFO.

Tetapi pakar dan saintis mengatakan bahawa gambar itu kemungkinan besar menunjukkan pembentukan geologi semula jadi.

Kajian misteri tersebut diteruskan lalu menemui sebuah entiti, yang diukur oleh penyelam sekitar 300 meter. Walaubagaimanapun, para saintis telah memberikan banyak spekulasi mengenai asal usul entiti tersebut.

objek misteri di lautan baltik
objek misteri di dasar laut baltic. sumber : sportdiver.com
6. Brinicle
fenomena alam brinicle
sumber : gohighbrow.com

Apa itu brinicle? Brinicle ialah tiub ais panjang menegak yang terbentuk di laut di sekitar kawasan air laut yang sangat sejuk yang dihasilkan oleh lapisan ais yang sedang berkembang.

Cara pembentukan fenomena brinicle :

fenomena alam brinicle
sumber : wikipedia.org
  1. Ketika permukaan air laut membeku, sebagian besar kekotoran ditolak dari kristal air, menyebabkan ais laut sangat berpori, berongga yang mengandungi air garam (kurang masin) dan air masin.
  2. Lalu air di sekitarnya menjadi lebih masin apabila air garam pekat keluar.
  3. Air yang kurang masin tadi kekal dalam bentuk cecair, dengan peningkatan kepadatan menyebabkan jumlah air ini tenggelam. Inilah puncanya penumbuhan “brinicle”.
7, Fenomena laut air pasang merah
Misteri fenomena alam lautan
sumber : carleton.edu

Kejadian fenomena gelombang merah secara teknikalnya disebut sebagai ‘Algal Blooming’ oleh para saintis. Fenomena lautan ini berlaku apabila terdapat pertumbuhan pesat oleh sejenis alga di perairan lautan. Kehadiran air surut sangat berbahaya kerana alga ini boleh membawa maut kepada burung, haiwan dan juga manusia.

Alga yang menjadi punca air pasang merah dikenali sebagai dinoflagellate. Ia dapat menjadi sangat padat sehingga mereka menumbuhkan karang, menyumbat pelabuhan, atau menyekat cahaya matahari untuk masuk ke dasar laut.

Misteri fenomena alam lautan
air pasang merah menyebabkan kematian hidupan laut. sumber : tradeonlytoday.com

Alga ini sangat bertoksin dan boleh membawa maut kepada ikan pemakan alga. Jadi para saintis sedang berusaha untuk mencari dimana punca dan penyebab alga ini terhasil untuk mengelakkan kematian hidupan laut yang lebih banyak.

8. Buih laut
Misteri fenomena alam lautan
sumber : wikipedia

Buih laut terhasil daripada pergolakan air laut. Terutama apabila mengandungi kepekatan bahan organik terlarut yang lebih tinggi (termasuk protein, lignin, dan lipid) yang berasal dari sumber seperti pemecahan luar pesisir bunga alga. Sebatian ini boleh bertindak sebagai surfaktan (bahan yang mengurangkan tesion permukaan air sehingga ia terlarut) atau agen pembuih.

Oleh kerana air laut dipusingkan oleh gelombang putus di zon surfing yang berdekatan dengan pantai, surfaktan di bawah keadaan bergelora ini menangkap udara. Lalu membentuk gelembung berterusan yang saling menempel melalui tegangan permukaan.

Buih laut adalah fenomena global dan ia berbeza-beza bergantung pada lokasi dan pengaruh potensial dari persekitaran laut, air tawar, dan / atau daratan di sekitarnya.

Misteri fenomena alam lautan |

Baca juga :

sumber : marineinsight.com, wikipedia.com, Misteri fenomena alam yang hebat di lautan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like