Menu siput sedut antara yang popular ialah siput sedut masak lemak cili api. Menu ini menghasilkan kuah lemak yang manis dengan rasa siput sedut. Siput sedut sebelum dimasak perlulah dibuang ekornya supaya siput lebih mudah dimakan. Jom lihat beberapa cara berikut untuk mudah anda potong dan siang ekor siput sedut.

Menu masakan masak lemak cili api siput sedut. Sumber gambar : masakan.club
Cara paling mudah untuk membuang ekor siput sedut

Kalau dilihat cara mak-mak kita dulu sangat susah. Mana taknya, mak-mak dulu guna pisau paraang untuk pecahkan belakang siput.

“Mak saya setiap masak siput sedut akan bising bunyi ‘TAK TAKK TAKK!’ sebab nak potong ekor siput sedut yang keras tu atas landasan”

penulis

Disini terdapat dua alat yang cikna jumpa orang gunakan untuk mudah siang kulit siput ini.

1. Gunakan gunting pokok untuk siang belakang siput

cara mudah siang siput sedut
sumber gambar: youtube.com

Jika dlihat didalam video, mudah juga ya siang ekor siput sedut dengan menggunakan alat ini. Tapi jika kita lihat pada gunting pokok, ia memang kuat dan tajam. Ranting-ranting pokok yang tebal tu pun ia boleh potong.

2. Gunakan lubang bulat pada pisau paraang

cara mudah siang siput sedut
Perkongsian daripada FB/rosedhiya

Ekor siput sedut dimasukkan kedalam lubang kecil. Kemudian kopakkan pada bahagian lekuk siput dengan lubang pisau tersebut untuklebih mudah ia terkopak.

Cara yang kedua ini kelihatan macam pelik sikit bukan? lihat video dalam link diatas. Tak sangka pula function lubang pada pisau tu boleh guna untuk kopak belakang siput sedut kan.

Akhir sekali..

“Rupanya selama ini saya dah guna cara yang susah untuk siang siput sedut. Selepas dah tahu cara senang ni, boleh la selalu masak siput sedut masaklemak cili api yang pekt dan pedas tu!”

Sekarang tengah popular menu baru daripada sipit sedut. Kalau anda pernah dengar siput sedut bakar cheese? Mungkin korang belum pernah rasa kot.

Ada satu restauran shell out dekat sungai Buloh ada buat menu siput sedut cheese bakar korang boleh cuba!

Ha kalau nak cuba buat sendiri siput sedut bakar cheese nie pon ok jugak! Kat atas tu min dah kongsikan cara siang seput sedut dengan cara yang lebih baik dan efficient.

Baca juga :

Cara mudah potong ekor siput sedut.. cara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like