Fakta lipas yang kelakar dan menggerunkan : Lipas oh lipas. Sebuah kajian daripada negara jiran kita Singapore menunjukkan bahawa netizennya lebih takutkan lipas daripada kematian. Bagi yang berani pegang lipas dengan tangan cikna memang salute gila.

Ciri dan rupa lipas rumah biasa dilihat dengan warna badannya hitam kemerahan. Ia mempunyai dua sesungut yang membantu mengesan makanan. Mereka juga memiliki 3 pasang kaki yang membantu mereka bergerak dengan pantas.

sumber gambar : fadzirazak.com

8 fakta menarik dan menakutkan yang perlu anda ketahui

lipas ni dikatakan telah hidup diatas muka bumi ini sejak sebelum bermulanya tamadun Malaysia lagi. Ianya merupakan serangga perosak dari keluarga blattodea.

Sehingga kini, terdapat kira-kira 4,500 spesis lipas yang sudah dikenal pasti. Manakala 30 spesis daripadanya adalah lipas yang hidup dikawasan perumahan manusia.

Habitat lipas biasanya ditemui di kawasan yang lembap dan gelap. Jika dalam rumah ia biasa bersarang dibawah almari, katil atau sinki. Sisa makanan yang terbiar menjadi sumber makanan kegemaran mereka.

1. Lipas boleh meleperkan tubuhnya

Untuk fakta ini, cikna pun baru mengetahuinya. Lipas sebenarnya boleh meleperkan tubuhnya dengan mengangkangkan kaki sehingga selari dengan tubuhnya. Thats why la lipas boleh lari even pada celah-celah pintu dan almari yang paling sempit sekali pun.

Lipas boleh meleperkan tubuhnya sehingga 3 mm sahaja. Ok, sini cikna tunjuk 3mm tu panjang mana.

pita ukur 3mm
3 mm hanya dari line merah atas sehingga kuku cikna

leper sangat kan 3mm tu? So lepas nih anda dah boleh tutup lubang yang besar sedikit dari ini untuk elak lipas mencelah.

2. Bertukar kelajuan ketika berlari

Ibarat peribahasa lipas kudung. Iaitu berlari mengejut dengan sangat laju.

Tahukah anda tahap kelajuan lipas boleh mencapai sehingga 320 km/j? Seperti batman boleh terbang, lipas pula boleh menukar gaya kaki mereka menjadi gaya tripodal. Gaya ini membolehkan lipas lebih fleksibel dan ringan untuk bergerak.

Lipasman - Fakta lipas yang kelakar
sumber : namebet.cc

Mungkin lepas nih ada superhero cockroachman macam dalam filem spiderman dan batman tuh kan?

3. Boleh hidup tanpa kepala

Macam mana pula lipas boleh hidup jika tiada kepala? Lipas tidak seperti manusia ada organ pernafasan seperti hidung dan mulut. Sebaliknya, lipas hanya bernafas melalui liang ringga yang ada pada tubuhnya.

Fakta lipas yang kelakar
sumber : cmnacademy.com

Jika didalam gambar, lipas bernapas melalui udara yang masuk melalui liang tracheoles seterusnya melalui saluran trachea dan dimasukkan pada air sacs yang ada pada tubuhnya. Fungsi air sac sama seperti paru-paru manusia yang membawa oxygen melalui paru-paru dan salur darah.

Jadi, sebeb inilah lipas mampu bertahan hidup sehingga 2-3 minggu tanpa kepala. Tetapi hanya bertahan hidup dalam tempoh tersebut sahaja kerana mereka akan mati kelaparan dan kehausan.

4. Hanya hidup dalam berkumpulan

Tidak seperti lebah dan semut, lipas hidup berkumpulan tetapi tidak berkompromi atau berstruktur.

Ini kerana, lipas mempunyai habit untuk berak pada tempat makanan mereka. Nahh, didalam najis mereka inilah mempunyai kimia dan aroma yang akan menarik lipas lain datang.

Senang jugakkan bile mereka sudah berkumpul. Lebih mudah untuk kita hapuskan sekaligus. Tetapi jika anda sudah berhadapann dengan sekumpulan lipas, bersedia pula menghadapai fakta berikutnya ini yang boleh membuatkan anda pengsan terus.

5. Ada yang mampu melompat tinggi seperti belalang

Ini yang paling ditakuti cikna. Lipas bila ia sudah mengembangkan sayapnya untuk terbang sangat bahaya kepada mereka yang ada masaalah jantung. Itu yang terbang. Jika ada spesis yang boleh melompat macam belalang tuh? Lagi tak aniaya jantung?

Di Afrika selatan, terdapat satu spesis lipas yang berkebolehan melompat seperti belalang. Ia spesis serangga yang sangat aktif dan suka melompat-lompat.

Fakta lipas yang kelakar
sumber : fiziejasmine.blogspot.com | Fakta lipas yang kelakar

Haa..ini dia lipas yang mampu melompat seperti belalang tuh. Nauzubilllah jika tiba-tiba dia lompat-lompat terus sampai ke Malaysia. Mau ku ketuk-ketuk sampai lumat. :’))

6. Mampu menggigit

Tulis tentang kemampuan menggigit ini, cikna rasa macam dah jadi zombi lipas. Sumber makanan utama lipas ialah tumbuh-tumbuhan dan sisa makanan daripada manusia.

Tetapi tahukah anda, lipas juga suka kepada kulit manusia untuk dimakan. Walaubagaimanapun, gigitan lipas ini tidak memberikan apa-apa kesan pun kepada manusia. Ia tidak berbisa seperti lipan dan kala jengking.

*nota kaki : cikna fikir tadi manusia pun boleh bertukar menjadi zombi lipas??

manusia zombi lipas
zombi lipas?? gambar sekadar hiburan
7. Menjadikan telinga manusia sebagai taman permainan

Lipas sangat sukakan kepada telinga manusia. Kenapa ya?

Sebab dia begini, telinga manusia ni kan mempunyai taik telinga yang boleh menghasilkan asid lemak berwap. Asid inilah yang menarik perhatian lipas-lipas comel tu.

Lagipun, lipas yang terjumpa dengan telinga manusia ibarat seperti menjumpai sebuah gua yang boleh didiami kerana guanya yang kecil, sempit dan lembab.

Mungkin selepas anda baca fakta ini anda akan trauma untuk membiarkan telinga anda terbuka macam tu sahaja.

8. Membiak dengan cepat dan mudah

Lipas boleh menghasilkan 6-16 ekor telur dalam satu-satu masa. Jadi, tidak pelik jika anda lihat satu-satu kawasan yang penuh dengan anak cucu mereka. Sebab mereka sangat senang untuk membiak.

Kebiasaannya, lipas akan meninggalkan telur mereka ditempat yang tersembunyi, dan gelap. Rupa anak lipas yang baru menetas adalah berwarna putih seperti didalam rajah dibawah.

telur lipas dan anak lipas
sumber : elastometric.wordpress.com

Macam comel pulakkan anak lipas nih. Jika anda terjumpa butang seperti diatas, boleh lah anda hapuskan dengan segera untuk membasmi pembiakan lipas.

Pembaca turut membaca :

sumber rujukan : https://ms.wikipedia.org/wiki/Lipas, https://www.facebook.com/publichealthmalaysia/posts/8-fakta-lipas-yang-mungkin-anda-tak-tahu-1-boleh-leperkan-badannyalipas-boleh-me/2849123348710852/, Fakta lipas yang kelakar dan menggerunkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like