Assalamualakum kepada semua pembaca. Semoga sihat selalu. Hari ini saya ada terjumpa satu resepi menarik iaitu Resepi Air Bandung Ungu Violet. Kalau tengok dari kalernya memang nampak menarik. Ditambah pula ternampak resepi ni pada bulan puasa, lagi teringin nak buat air nie, Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan untuk Resepi Air Bandung Ungu Violet
  1. 1 tin susu pekat saji perisa bandung – sukatan agak-agak mengikut kepekatan air dan kuantiti air yang hendak dibancuh
  2. Nata de coco Jelly perasa anggur – untuk menaikkan warna ungu violet *ambil jellynya sahaja. *sukatan mengikut kesukaan
  3. Air
  4. Ais
Resepi Air Bandung Ungu
Liha kedai disini : shopee.com.my/sajikrimermanis
Resepi Air Bandung Ungu
Lihat kedai disini : shopee.com.my/AnnisaHalalMart
Cara-caranya ialah :
  1. Bancuhkan susu tin krimer manis perisa bandung bersama sedikit panas – untuk mencairkan dan memudahkan ia dikacau.
  2. masukkan Jelly dan air secukupnya – Agak-agak kepekatan air yang sesuai – untuk setengah atau 3/4 jug air.
  3. Tambahkan ais. Dan siap untuk dihidang.

Baca juga :

Sejarah asal usul “air bandung”

Sirap bandung dicipta oleh masyarakat Melayu  Johor pada abad ke-18 ketika zaman kolonial British.

Kisah sebenar Sirap Bandung berasal daripada Johor ketika British menjajah Semenanjung Tanah Melayu bukan daripada Singapura .

Pada ketika itu, rempah ratus sudah wujud sebelum British tiba pon lagi di Semenanjung Tanah Melayu kerana hasil dagangan Melayu adalah daripada pelbagai benua lain.

Antara barang dagangan pada ketika itu adalah seperti daun teh dan pokok mawar.

Setelah British membawa masuk pendatang India le Tanah Melayu, merela telah mencipta minuman yang bernama teh tarik di Pulau Pinang. Seterusnya minuman ini telah tersebar ke serata Tanah Melayu hingga masyarakat Melayu di Johor mendapat idea untuk membuat minuman seperti itu juga.

Disitulah terhasilnya air sirap bandung yang pada ketika itu menggunakan bahan daripara hunga mawar dan susu pekat manis.

Pada ketika itu juga setiap masyarakat Melayu Johor suka menanam pokok bunga mawar di halaman rumah mereka dan menjadikan tanaman tersebut sebagai salah satu sumber pendapatan mereka.

Sirap bandung asli daripada daratan Johor bukan daripada pulau Singapura kerana masyarakat Singapura keliru dengan penjajahan British di Tanah Melayu, dahulu Singapura sebahagian daripada wilayah jajahan Johor atau nama lain (pulau Temasik/Johor Selatan). Rakyat Singapura masih tidak tahu tentang sejarah di negara mereka kerana kini 70% bangsa cina mendominasi pulau tersebut.

Singapura telah mengimport produk sirap ros daripada Malaysia dan Indonesia dan menggunakan produk ini untuk pelbagai kegunaan.

wikipedia

Iklan :

Jom lihat dua promosi pizza hut yang paling banyak diorder dan menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Pelbagai promosi pizza yang menarik menanti anda. Jom usha-usha dulu disini pizzahut.com.my/doublebox

pizzahut.com.my/doublebox atau klik pada gambar
pizzahut.com.my/hutmeals atau klik pada gambar

Kredit resepi : FB/BaeAdaweiyyah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like