Tips penjagaan kulit wajah sentiasa segar dan bersih..| Selalunya waktu yang paling segar pada kulit wajah adalah selepas anda mencuci muka pada waktu pagi. Berikut adalah tips untuk anda mengekalkan kesegaran pada wajah anda sepanjang hari.

Tips penjagaan wajah
google image
Cara Memiliki Wajah yang Sentiasa Segar Sepanjang Hari

Siapa sahaja yang tidak mahu kulit segar, bercahaya dan awet muda? Jom lihat beberapa petua penting untuk membantu meningkatkan penghidratan, warna, tekstur dan kesihatan kulit anda.

1. Gunakan sheet mask untuk mendapatkan wajah yang glowing

Sheet mask sangat membantu dalam menghidratkan kulit wajah anda dan hanya mengambil masa 10-15 minit untuk diaplikasikan. Cari sheet mask yang terbuat dari bahan-bahan berkhasiat untuk kulit seperti asid hyaluronik dan antioksidan. Bahan-bahan ini bukan sahaja menggebukan malah melembapkan kulit anda. Penggunaan sheet mask yang terlalu banyak dapat merengsakan kulit anda. Jadi anda disarankn menggunakan satu aplikasi dalam seminggu.

* Tips pemilihan sheet mask muka : pemilihan sheet mask perlu disesuaikan dengan jenis kulit wajah anda. Contohnya, sheet mask semalaman sangat bagus untuk kulit yang sangat kering. Manakala sheet mask yang terbuat dari tanah liat dan lumpur sangat bagus untuk menyerap minyak dan menanggalkan kulit mati anda dengan baik.

Contoh sheet mask yang bersesuaian dengan jenis kulit anda:

 1. Korean sheet mask untuk kulit yang sangat kering : shopee.com.my/Dr Jart Dermask Water Jet Vital Hydra Solution

Dua bahan penghidratan utama adalah asid hyaluronik dan aquaxyl, yang menghidrat kulit kering dan meningkatkan pengekalan kelembapan sambil menguatkan fungsi penghalang. Oleh itu, Dermask ini sangat mengagumkan untuk kulit kering, untuk meningkatkan penghidratan.

2. Organic Mask terbaik untuk masaalah kulit kombinasi : Natural pacific 100% organic mask

3. Sheet mask terbaik untuk kulit yang berminyak dan berjerawat : shopee.com.my/NARUKO-Tea-Tree-Shine-Control-Blemish-Facial-Mask

Tips penjagaan wajah
2. Segarkan kulit wajah anda dengan penyembur muka (face mist)

Cari formula penghidratan tanpa alkohol di dalamnya. Dengan menggunakan face mist dapat memberikan hidrasi yang cepat pada wajah anda. Face mist boleh digunakan terus pada wajah anda atau selepas solekan pada wajah anda. Kandungan seperti asid laktik, gliserin, ekstrak daun lidah buaya, dan asid hyaluronik membantu menghaidrasi sekaligus menggebukan kulit wajah anda.

 • Elakkan menggunakn produk yang berasaskan alkohol kerana ia hanya akan mengeringkan kulit anda
 • Sebilangan besar produk mengatakan anda boleh menggunakan sepanjang hari sekerap yang anda mahukan untuk cepat menghidrasi.

Antara manfaat face mist adalah menyegar dan memberi efek glowing pada wajah, menyihatkan kulit, ejen penenang untuk kulit wajah yang tegang, membuatkan makeup tahan lebih lama dan melambatkan kadar penuaan. Jom lihat jenama face mist dari drugstore terbaik untuk kulit wajah anda.

 1. Face mist terbaik untuk kulit berjerawat : watson.com.my/Eucerin-Aquaporin-Active-Mist

2. Face mist bebas alkohol dan paraben dengan bahan semulajadi sesuai untuk semua jenis kulit normal dan kombinasi : shopee.com.my/secret-nature-From-Jeju-Mist

Tips penjagaan wajah

3. Face mist terbaik untuk kulit berminyak mengandungi SPF untuk lindungan sinaran uV : shopee.com.my/SUNPLAY Skin Aqua Sarafit UV Mist Floral

Tips penjagaan wajah
3. Gunakan produk penjagaan kulit dengan ramuan yang disasarkan.

Bahan-bahan tertentu dapat menyegarkan dan mencerahkan kulit anda. Pelembap dan pengelupasan adalah permulaan yang baik, tetapi pertimbangkan untuk memulakan proses penjagaan kulit anda jika anda mahukan cahaya berwajah segar! Eksperimen produk yang mensasarkan masalah tertentu seperti warna kulit, tekstur, garis halus, dan kedutan. Beberapa bahan yang perlu dicari dan apa yang disasarkan:

 • Retinoid (garis halus dan kedutan)
 • Vitamin C (warna dan kecerahan kulit)
 • Asid hidroksi alfa (AHA) seperti asid glikolik, sitrik, dan laktik (garis halus, kedutan, kelancaran)
 • Peptida (tekstur kulit dan garis halus)
 • Niacinamide (kelembapan, keanjalan kulit)
4. Basuh muka dengan air bersuhu biasa dua kali sehari
 • Penggunaan air panas sebenarnya menghilangkan minyak semula jadi kulit anda dan menjadikannya kering. Kulit akan menjadi kering kusam, bersisik, dan salah satu sebab utama mengapa kulit tidak kelihatan segar adalah menggunakan air panas pada wajah. Menggunakan air suam membantu mengekalkan minyak pelindung kulit anda. Sekiranya anda menggunakan air panas, anda mungkin akan melihat perbezaan kulit anda dengan segera.
 • Sekiranya anda tidak dapat berpisah dengan ‘hot shower’ (rasanya sangat best!), Pastikan wajah anda sentiasa kering semasa mencuci badan. Kemudian, basuh muka anda di sink lain
5. Gunakan pelindung sunscreen setiap hari

Pelindung matahari mencegah penuaan pramatang, kedutan, dan bintik-bintik coklat. Penting untuk memakai pelindung matahari di wajah anda setiap hari sama ada anda menghabiskan masa di luar atau tidak. Cahaya matahari juga boleh masuk melalui tingkap kereta, bilik darjah, dan pejabat! Ahli dermatologi mengesyorkan menggunakan pelindung matahari di dalam rumah untuk perlindungan yang paling banyak.

 • Gunakan pelindung matahari yang diformulasikan untuk wajah anda. Pelindung matahari biasa sedikit terlalu berat untuk kulit wajah anda dan boleh menyebabkan pori-pori tersumbat.
 • Setiap kali anda pergi ke luar, sinar matahari berpeluang merosakkan kulit anda, jadi pelindung matahari pada waktu pagi dapat membantu melindungi anda dari kerosakan tersebut.

Sunscreen terbaik untuk kulit berminyak : Biore UV face milk shopee.com.my/watson.my/BIORE-UV-Perfect-Face-Milk

Tips penjagaan wajah
6. Dapatkan tidur yang malam sehingga 8 jam

Tidur dapat membantu kulit anda mengekalkan kelembapan dan memperbaiki dirinya dengan cekap. Sekiranya anda tidak cukup tidur pada waktu malam, kulit anda akan mula kelihatan kusam dan tidak bermaya. Tidak cukup berehat bermakna kulit anda tidak mempunyai masa untuk memperbaiki diri, sel kulit anda tidak dapat tumbuh semula secepat dan pengeluaran kolagen kulit anda berkurang. Kolagen memberikan kelantangan dan keanjalan pada kulit wajah anda. Jadi dengan tidur yang cukup anda pasti anda pasti dapat menghasilkannya dengan banyak.

Iklan :

Anda tidak mempunyai masa untuk ke kedai?? Jangan risau, di watsons.com.my anda boleh dapatkan pelbagai produk kegemaran anda.

Iklan :

Anda gemar duduk berjam-jam dalam kedai Mr DIY? kenapa tidak lihat dulu di online shopping Mr DIY?? Di mrdiy.com.my, pelbagai barangan anda boleh cari. *Tips : kenapa tidak santai-santai duduk dan lihat dulu barangan yang menarik ini?? Nanti boleh ke kedai dan aim terus barang yang anda nak beli? Mudah kan?

Atau anda terus beli di sini pon tak apa : mrdiy.com.my


Baca juga :

Rujukan : productnation.co, Have a fresh looking face

Tips penjagaan wajah..| Tips penjagaan wajah..|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like