Berjaya dapat google adsense semula selepas tukar nama domain..|Assalamualaikum. Semoga sihat selalu kepada semua pembaca. OK.. hari ini aku nak cerita pengalaman aku berjaya dapat semula google adsense pada blog aku yang ini.

Untuk pengetahuan korang, aku telah menukar nama lama website ini daripada uanishop.com kepada motivasinformasi.com atas sebab-sebab tertentu. Kira-kira bulan 1 2021 aku menukar nama website ini.

Masa aku nak tukar nama website, website lam sudah pon berjaya dapat adsense. Masa tu aku engat senang je nak dapatkan balik adsense. Tetapi malang nya sebelum korang nak tukar nama website yang dah dimonitasi, korang kena banyak buat research dan bacaan pengalaman-pengalaman orang yang dah pernah tukar nama website.

Korang boleh baca kat sini macam mana aku memulakan blog dan masa pertama kali aku berjaya dapat adsense daripada google.

Berjaya dapat google adsense semula selepas tukar nama domain
Cara aku dapatkan balik google adsense untuk website yang ditukar nama

Mungkin cara aku nak tak praktikal sebab yang aku buat ini pon ekot google dan tak fikir panjang. Cara dia macam nie, lepas aku berjaya beli nama domain baru (motivasinformasi.com). Aku just inform orang dari hosting provider aku untuk menukar nama domain. Time ni agak leceh sikit sebab ia mengambil masa yang agak lama. Sebab diiorang nak kena tukar macam-macam seperti file directories dalam web hosting korang. Yang part ini aku tak tahu sangat.

Ada satu masa ni lepas tukar je nama, website aku terus down hilang kemana. Time ini stress gila mencari cara nak munculkan dia balik. Tapi yang bagusnya, aku minta tolong dekat hosting provider cepat je diorang tolong. Serius talk. servise diorang baik la. Kalau korang nak beli web hosting yang aku pakai ni, korang boleh beli kat sini : jimat hosting.

OK. Back to cerita asal, macam mana proses aku dapat semula. Lepas website aku dah berjaya tukar nama domain, website pon dah nampak kat google, aku CLOSE ACCOUNT GOOGLE ADSENSE AKU untuk nama domain yang lama.

Then, aku guna email baru untuk create google adsense yang baru untuk nama domain ni. Korang boleh lihat sini cara nak apply google adsense : Cara paling mudah memohon Google Adsense. Selepas dua minggu tunggu, aku dapat email bahawa website aku ni ada violate diorang punya condition untuk diadsense. Lagi satu diorang cakap website aku dah ada akaun google adsense yang aku dah delete tu.

Google adsense tak approve website yang ada pakai affiliate marketing.

Baca : Cara buat duit dengan Affiliate Marketing

Korang hanya dibenarkan buat affiliate marketing lepas sudah berjaya google adsense. Lepas google reject website aku, apa aku buat ialah modified balik SEMUA CONTENT dalam website. Kene cek satu-satu setiap post dan page. Apa yang penting tak boleh ada broken link. Broken link ialah link antara post pakai nama domain lama. Semua link yang ada kaitan dengan domain lama semua dah rosak dan tak boleh pakai. Contoh:

Link yang korang taruk dalam post korang : https//www/uanishop.com/makan, korang kena betulkan balik jadi https//www/motivasinformasi.com/makan. Dan pastikan setiap link tu betul-betul function.

Seterusnya, semua link-link untuk affiliate marketing yang aku dah taruk dalam post tu, SEMUAAAA aku buanggggg. Yes buang semua, kalau tak google tak approve adsense korang. Selepas dah cek dua tiga kali, aku try apply lagi adsense ini. And malangnya masih tak berjaya :'(

Seterusnya aku google lagi sekali. RUpanya ada lagi satu cara yang aku boleh try untuk tukar nama domain yang dah berjaya adsense ni.

Untuk menukarkan akaun Adsense kepada domain atau hosting baru, log in ke akaun Adsense > pilih My Ads > Other Products > Upgrade Now > isikan form dengan alamat url baharu korang. 

Tapi cara diatas aku tak dapat try sebab aku dah terdelete terus akun google adsense yang asal. sob,,sob,,sedih-sedih. Then aku pon dah giveupla, sebab aku ada baca kalau dah close akaun kena tunggu 6 bulan untuk google matikan adsense pada blog yang tak active selama 6 bulan. Tapi sambil nak tunggu 6 bulan aku try2 je apply gagak apply lagi. tanpa uabh apa2 dah dalam blog aku.

Lepas 2 bulan lebih, yang last aku apply lepas dua hari tiba2 aku dapat msg dia cakap congratulation anda berjaya google adsense.

Alhamdulillah, macam tak percaya guysss. Lihat video dibawah aku ada kongsi emil yang aku dapat.. sayang korang. Asssalamualakum.

Berjaya dapat google adsense semula selepas tukar nama domain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like